73 meter TV-torn göts på 23 dygn

Betongtornet på vilket 250 meter TV-mast skall resas blev färdigt i går och ingenjör G Österberg och verkmästare Ove Henriksson kan nöjda pusta ut ett tag. Foto: G-P.

Alla som har besökt Delsjöområdet lär ha sett radio- och TV-masterna. De tillför inte någon naturupplevelse, men kan kanske vid en välvillig tolkning ses som gigantiska skulpturer! Den första masten restes 1957 men under 1960 uppfördes en ny mast med ett rejält fundament av betong. Göteborgs-Posten rapporterade i november 1960 att det nya tornet var uppfört på rekordtid.

”På rekordtid har Göteborgs Industribyggnader uppfört ett TV-torn i betong på Brudaremossen i Göteborg. Tornet blev färdigt i går och det betyder att det på 30 cm när 72 meter höga betongpelaren gjutits på 23 dygn. Men så har 27 mannar och arbetsledare jobbat i treskift och betongblandarna har praktiskt tagit inte stått stilla.

Omkring 500 kubikmeter betong har gått åt och åtskilliga hundra meter gjutjärn. Utvändigt är omkretsen 770 cm och inne betongpelaren löper en spiraltrappa av stål. Det betyder 360 trappsteg upp till toppen och ett 20-tal gånger om dagen har t.ex. verkmästaren Ove Henriksson löpt det loppet. Det är till att ha fin kondition….

Ett annat rekord, som arbetsledaren ingenjör Gunnar Österberg, är stolt över, är att arbetet genomförts utan det allra minsta lilla olycksfall.

Från terrassen uppe på tornet har man en underbar utsikt i klart väder. Till sju sjöar man kan räkna och Vinga siktas lätt. Och ännu ståtligare blir utsikten när TV-masten av stål har rests ovanpå denna betongpelare. Masten blir 250 meter hög och följaktligen hela TV-länken 320 meter hög, dvs en av landets högsta.

Innan TV-masten reses återstår en del betongarbeten. En balkong skall löpa runt tornet 53 meter upp och golv för åtta våningar skall gjutas. En stationsbyggnad intill tornet skall också byggas. Sammanlagt rör sig byggnadskostnaderna för betongtornet omkring miljonen kronor.” (Ur: G-P 24 november 1960)

Referens

Göteborgs-Posten (G-P)