Bratteklev

Brattklev, invid Brattklevs udde är det nog inte många idag som känner till. Alla spår av huset är sedan länge utplånade, framförallt efter byggandet av motorvägen! Byggnaderna låg på ömse sidor av den gamla Boråsvägen med utsikt över Stora Delsjön. Ibland kallas Brattkelv för ett torp, men det är inte riktigt korrekt. Marken var nämligen fristående från Lackarebäcks gård och invånarna hade inga skyldigheter att utföra dagsverken.

År 1814 flyttade Jöns Larsson, född år 1768 i Härryda, in på det nybyggda Bratteklev tillsammans med sin familj. Jöns hade köpt en bit mark här utmed landsvägen från Lackarebäcks gård. Jöns var trähandlare till yrken och husets läge invid Boråsvägen var en idealisk plats att bo på. Han kunde vid Bratteklev fungera som mellanhand mellan skogsägare i Härryda-Landvetter och köpare i Göteborg. Huset som Jöns uppförde var i två våningar och långsmalt till formen. På motsatta sidan av landsvägen låg ladugården men jordbruk och boskapsskötsel var troligen bara en biinkomst för dem som var bosatta här. Läget vid landsvägen var inte bara lämpligt vid affärsresor mellan skogsbygden och Göteborg utan också för att hålla en mindre krog och rastställe för de förbiresande. Under tidigt 1900-talt var även isupptagning på Långvattnet en lönande sysselsättning. Isen såldes till bryggerierna i och omkring Göteborg.
De sista invånarna lämnade Brattekleven på 1920-talet och boningshuset brann ned omkring 1930 efter att en luffare hade varit vårdslös med elden. Några år därefter raserades ladugården i en storm och bråten efter byggnaden blockerade delar av Boråsvägen i flera dygn.

Brattklev
Foto från år 1927.

Litteratur:

Mölndal: lantbruks- och trädgårdsstad under omvandling. (1993). Mölndal: Mölndals hembygdsfören

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.