Skårs höga

Texten nedan är en förkortad version av texten i: Hallén, P., Storstadens utmark. Delsjöområdets historia under 10 000 år. Göteborg 2007.

Efter laga skifte av utmarken började Skårs gård bygga ett nytt torp på utmarken, Skårs höga. Detta område hade tidigare varit en del av Kallebäcks höga men genom att området lades under en ny gård skedde en förändring av namnet.
År 1862 stod det första huset på platsen färdigt för inflyttning. Boningshuset var inte speciellt stort åtta och en halv meter brett och nästan tio meter långt samt tre meter högt. Huset inrymde två rum och två kök. I vinkel mot huset låg ladugården som var tjugotre meter lång, fem och en halv meter bred och nästan två och en halv meter hög. Det låg på höjden ovanför nuvarande Gundla stallbyggnad, innanför det boningshus vi idag kan se på platsen. De första invånarna var torparen Anders Nilsson och Johanna Svensdotter samt deras tre barn.

Skårs höga nummer 2, uppfördes på motsatta sidan av Boråsvägen, troligen under 1880-talet. Den gamla sträckningen av Boråsvägen, så som den var före år 1915 finns ännu kvar utanför grindarna till Skårs höga nummer 2.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.