Ledet

Ledet var ett torp under Kärralund som jag inte tagit upp på hemsidan tidigare, det behandlas inte heller i min bok om Delsjöområdet då det låg inne på Kärralunds gårds ägor. Idag ligger receptionen för Lisebergs byn Kärralund på platsen för torpet!

Torpet uppfördes under början av 1770-talet invid Storebäcken, den som senare skulle dämmas upp för den nya kvarnens behov, dammen finns ännu kvar vid infarten till campingen. När torpet byggdes låg det på gränsen mellan gårdens ägor och utmarken, därav namnet Ledet. Det stora öppna området skulle under de följande åren införlivas med gården och ge kontrollen över det viktiga kvarnfallet några hundra meter bort.

Ledets tomt
Torpet Ledet låg nere vid de rosafärgade receptionsbyggnaderna längst till höger i bild.

Det har varit ett pussel att hitta de första invånarna på grund av att man vid Kärralund var dålig på att uppge namnen på torpen när invånarna rapporterades till kyrka och den tidens skattemyndighet. Men genom att invånarna stannade under en längre tid vid torpet har jag kunnat hitta att de första invånarna var Olof Andrsson, Lars Larsson och Bengt Lindström. Fram till 1828 delades torpet mellan torpare och gårdens mjölnare.

I brandförsäkringen från år 1828 beskrivs ledet på följande vis:

”Nr 7. På 60 alnars avstånd (35,4 meter) från nr 6 (d.v.s. trädgårdsmästarebostaden9 är ett boningshus uppbyggt av gott furutimmer, används till en förstuga oc bod. 11 alnar (6,49 meter) långt, 7 alnar (4,13 meter) brett och 3 1/2 aln (2 meter) högt, brädklätt och rödmålat med tegeltak. I huset finns 3:ne dörrar 2 21/2 aln (1,47 meter) höga och 1 1/2 aln (0,88 meter) breda med lås och gångjärn. Huset har ett fönster 1 1/2 aln (0,88 meter) högt och 1 1/4 aln (0,73 meter) brett. I köket finns en köksspis med bakugn.”

Det var alltså ett ganska litet boningshus som under många år delades av två familjer. Men efter 1828 bodde inte mjölnarens familj i huset, då byggdes en separat bostad åt mjölnaren samtidigt som kvarnen byggdes om.

År 1828 byggdes även en ny ekonomibyggnad åt torpet, den låg uppe bland de nuvarande stugorna, nära den äldre delen av vandrarhemmet. Det var en 15 meter lång byggnad och hade två fähus med vardera två bås för kor och en spilta för en häst. Dessutom fanns två lador.

Under 1880-talet ersätts torparen på Ledet med en ”arbetskarl”, alltså en person med sämre anställningstrygghet än vad som gällde för torparna. Ekonomibyggnaden revs under samma tid, ett tecken på att torpet blivit en arbetarbostad. 1898 eller 1899 försvinner torpet när den och flera andra av de äldre byggnaderna på Kärralunds gård rivs. Men det får jag anledning att återkomma till när jag skriver mer om Kärralunds gård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.