Mon

Torpet Mon genomgick en längre tid av förfall innan det slutligen lämnades öde för några år sedan. Det kunde mycket väl ha slutat med att huset hade brunnit eller möjligen rivits, men så kom en ung man in som ny ägare och torpet genomgick en total förvandling till Torpet Mon Hotel.

Torpet Mon har givetvis även en äldre historia, men inte lika djupa rötter som en del av de andra torpen i området. Det var först år 1899 som ägarna av Kärralunds gård lät uppföra ett nytt torp på utmarken, föregångaren till dagens hus vid Mon. Det var ett litet hus med endast ett rum och kök samt ett rum på vinden. Under huset fanns en källare. Strax söder om torpet byggdes en ladugård för två kor samt utrymmen för loge, lada och höskulle samt en vedbod. Det var troligen samma byggnad som ännu i början av 2000-talet stod kvar i mycket fallfärdigt skick innan den revs under våren år 2004. När en brandförsäkring upprättades år 1899 ansågs torpet ha ett ”isolerat läge vid en skogsbacke”.

Läs mer om Mon i boken ”Upptäck Skatås”, där presenteras en sedan länge glömd – men dramatisk – händelse från det tidiga 1900-talet. Följ denna länk till sidan som berättar mer om boken. Där finns också information om hur du köper ditt exemplar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.