Vidkärr

Vidkärrs gård 5/8 mantal skatte. Tidigare var gården ett kronohemman.
Gårdens tidiga historia är mycket dunkel. Troligen låg gården under Torpa by under 1500-talet. Kanske var det så att någon av bönderna i Torpa flyttade ut till Vidkärr och på så sätt skapade en ny gård. Senare låg gården under Hospitalet i Lödöse. År 1772 skatteköptes gården, d.v.s. bonden betalade en summa till staten för att få äganderätten till gården. Några år dessförinnan hade det upprättats en beskrivning av Vidkärr. Då beskrivs gården bestå av två hushåll (bolekar). Det fanns inte någon skog på ägorna utan virke och bränsle måste köpas från Vättle härad. Jorden räckte inte heller till för försörjningen så även brödsäden måste köpas från annat håll.
Gården kom dock att växa under 1800-talet då släkten Qviding var ägare, han var även ägare till Torpa Sör- och Mellangård samt under en period även av Fräntorp. Under sent 1800-tal blev Vidkärr med underlydande gårdar i Torpa uppköpt av Säveåns AB. Detta bolag sålde sedan gårdarna vidare till Göteborgs stad. (Lindroth och Wilhelmsson)
Litteratur

Lindroth, H. Ortnamnen i Göteborgs och Bohuslän II. Ortnamnen på Göteborgs stads område jämte gårds- och kulturhistoriska anteckningar. Göteborg. Utgiven i 3 häften 1925, 1927, 1929.

Wilhelmsson, SA. Örgrytegårdarna samt några göteborgslanderier. Inbundna stenciler vid Göteborgs universitetsbibliotek.

Vidkärr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.