Väldigt eldhav mötte plötsligt söndagsvandrare

”Plötsligt slog ett flammande eldhav emot mig, när jag kom gående på min söndagspromenad från Lilla Delsjön, berättar hr David Johansson, som först upptäckte söndagens stora skogseldsvåda, vid samtal med H.T. Elden hade troligen vid 2-tiden börjat vid skidstigen nedanför Stora Getryggen, och då vinden låg på från nordost fick den genast kraftigt fäste.

– Med väldigt dån slog flammorna upp mot berget, säger hr Johansson, och jag bevittnade i absolut ensamhet elementens raseri. Aldrig har jag känt mig så hjälplös, ty det fanns ingen möjlighet att göra något och inte en människa såg jag till, förrän en cyklist kom efter en halvtimma. Jag bad honom åka efter hjälp och såg samtidigt en flygmaskin kretsa över eldhavet. När radiobilen kom kl. 2,45 var det en verklig lättnad, och jag kunde själv se vilken väldig nytta den gjorde under släckningsarbetet genom vidarebefordran av order till brandstationen i Göteborg. Genom radiobilen tillkallades också hjälp från Kviberg.

Medan hr Johansson väntade vände vinden och elden tog en annan riktning. På ett ögonblick blev hettan outhärdlig och det var intet annat att göra än att fortast möjligt bege sig från platsen. Efter en stund hade hr Johansson sällskap med två men, men de voro för få för att göra något.

– Hade vi varit tio, hade vi nog kunnat dämpa elden, innan den hann angripa den värdefulla ungskogen. Jag såg aldrig till några pojkar och tror för min del att elden orsakats av att någon promenerande slängt en brinnande tändsticka på marken. Sedan har det vita torra gräset snabbt fattat eld.

Elden drog snabbt söderut efter Västra Långvattnet mot Lilla Delsjön och härjade ett område på omkring en kvadratkilometer. Området äges av Göteborgs stad. Harar, ugglor och andra djur hittades ihjälbrända av brandmännen från Göteborg och Partille, som fingo god hjälp vid eldsläckningen av tillskyndande vandrare.” (Ur: Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 11 april 1938)

Bilden i sidhuvudet visar en kontrollerad ljungbränning på Getryggen 2008, foto: Per Hallén.