Entré: Härlanda tjärn


Göteborgs stad planerar att bygga en skola vid infarten till Härlanda tjärn, innanför gränsen av Delsjöområdet (riksintresse). Läs mer via denna länk. Om detta genomförs kommer det att kraftigt påverka naturmiljön vid Härlanda tjärn och upplevelsen för alla motionärer som besöker området.

I boken ”Upptäck Skatås” får du veta mer om bland annat Härlanda tjärn och dess historia. Här bedrevs friluftsliv redan under 1800-talet men det var först under de senaste hundra åren som tjärnen blev riktigt populär som bad- och fiskesjö bland göteborgarna. På vattenytan har såväl SM som VM för olika sporter hållits. Boken kan du läsa mer om via denna länk och även få veta hur du beställer din guide till Skatåsområdet.

Entrén vid Härlanda tjärn är försedd med en stor parkeringsplats som är avgiftsbelagd under delar av året. Vid den populära badplatsen finns en liten servering. Under 2012 moderniserades badpalatsen när en ramp för rullstolar byggdes utmed stranden. Badet har en liten sandstrand i det långgrunda vattnet vilket gör området populärt bland barnfamiljer. Vintertid brukar det finnas goda möjligheter till skridskoåkning på tjärnen. Den fryser till tidigt och har inte några farliga underströmmar vilket gör den långt säkrare än Delsjöarna.

Till Härlanda tjärn kan man lätt ta sig med bil och cykel. Kollektivtrafiken finns en bit bort, det är hållplatsen Spåntorget på linje 17.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: