God Jul!

Idag är det julafton och den sista luckan i Delsjöområdets historias julkalender skall öppnas. Vi skall i dag blicka tillbaka till år 1853 och julfirandet på Stora Torp. Familjen Ekman som ägde gården firade inte julen på Stora Torp. De höll troligen till i sitt hus inne i Göteborg. Men på gården levde torparna året om och de fick detta år en liten ”julbonus”. Under Stora Torp låg torpen Lyckan, Kolmaden, Hästhagen, Näset och Yttre Torp. Bengtstorpet hade nyligen överlämnats till Lilla Torp i samband med det laga skiftet.

Källa: Stora Torps privatarkiv. Landsarkivet i Göteborg.
Källa: Stora Torps privatarkiv. Landsarkivet i Göteborg.

I räkenskaperna för 1853 finns en sammanställning över vad som delades ut till torparna inför julafton. 16 skålpund kaffe (lite över 6 kilo), 16 skålpund socker 30 skålpund risgryn (något över 12 kilo), 34 skålpund rent fläsk (omkring 15,5 kilo) och 37 bullar brö. Julmaten gick på lite över 400 riksdaler, det kan jämföras med ett dagsverke vid samma tid som gav 26 skilling i lön, en oxe som betingade ett värde av 60 riksdaler eller en resa med diligens från Stockholm till Göteborg som kostade 39 riksdaler. Det var alltså en ganska god julbonus som torparna fick 1853, värd omkring 8 riksdaler per torp. Säkerligen var det ett välkommet tillskott för familjerna och bidrog till en trevligare jul.

När ni nu gör de sista förberedelserna inför dagens överdådiga julbord är det kanske värt att ägna torparna under 1800-talet en tanke.

Avslutningsvis vill jag önska alla läsare av Delsjöområdets historia

En riktigt God Jul!

Julgranen utanför Stora Torp, december 2021. Foto: Per Hallén.

3 kommentarer

  1. Tack för denna härliga berättelsen
    God Jul och Gott nytt år kramar Margareta

  2. God Jul till Skrivaren av den förträffliga bloggen om Delsjön. Trevligt att få läsa varje dag i Advent en nyhet eller gammelhet varje dag.
    Det är som att få en daglig gåva. Att Hallen är givmild visar sig idag på Julafton med omtanken för torparna. Många riksdaler var julgåvan värd. Det blev nog lite fel där i julbrådskan. Tabellen är väl i skilling, 404 blev slutsumman, varav det krävdes 48 sådana för att komma upp i en riksdaler. Varje julkorg kostade nästan 2 riksdaler men uppskattades säkert ute i torpstugorna.

    1. Hej! Tack Greger, felet som uppstod var att det var en nolla efter 8:an som inte skulle vara där. Totalt utbetalades 40 riksdaler 32 skilling, detta delat på 5 torp, alltså lite över 8 riksdaler.

Kommentarer är stängda.