Gamle Svarten stals i natt

Detta är en berättelse som nästan skulle kunna vara hämtad från vilda västern, men så är det inte. Istället skall vi rikta blickarna mot Stora Torp och en händelse som utspelade sig 1965 och skildrades av GT.

”Gamle Svarten och Primus – ponnyhästar med hemortsadress Göteborg Ridhus – försvann i natt. De drog ut ’på vida färden’ med tjuvar i sadlarna. Stölden upptäcktes strax före sex i morse. Ett par timmar senare återfanns de dock välbehållna och bundna vid – ridhuset i Stora Torp. Vilka hästtjuvarna är har man ännu inte lyckats utreda. Misstankarna är emellertid riktade mot ett visst håll.

Tjuvarna torde vara väl orienterade i ridhuset och dessutom ha betydande insikter om hästar och ridning. – De valde de bästa ponnyhästarna vi har, säger kapten G. Palm. – Svarten och Primus har dock klarat natten utan större besvär. De är oskadda.

– Det är första gången vi drabbas av något liknande och jag hoppas även sista.

Svarten och Primus stod avsadlade i sina spiltor när stallpersonalen lämnade ridhuset vid 9-tiden i går kväll. Samtliga dörrar var då också låsta inifrån. – Stölden måste ha skett mellan kl 12 och 2 i natt säger John Johansson vid ridhuset. Åtminstone att döma av spillningen.

– Tjuvarna har tydligen tagit god tid på sig. De har dragit av hästarna deras filtar, vikt ihop dem väl och lagt dem där de brukar hänga. Sedan har de sadlat hästarna – med rätt sadlar – och lett ut dem genom en dörr som vi dock mycket sällan brukar använda för det ändamålet. Genom den har de säkerligen också brutit sig in.

Svarten och Primus försvinnande vållade i morse stor uppståndelse bland ridhuspersonalen. Polisen kontaktades. Under granskningen av stallet kom ett telefonsamtal:

– Svarten och Primus har kommit tillrätta. De är välbehållna.

Hästarna påträffades vid 9-tiden vid ridhuset i Stora Torp. De stod bundna. Men utan sadlar. Dessa påträffades senare undangömda bakom några bräder.

– Svarten och Primus har vad vi nu kan se inte blivit särskilt illa behandlade, säger kapten Palm.” (Ur: GT 14 april 1965)

Bilden i sidhuvudet är givetvis inte från Delsjöområdet. Den visar Dirty Dick’s Belmont Saloon, i Nevada. Foto: Per Hallén 2015.