När det var kanotpremiär i Delsjön

Den 11 juni 1972 berättade GT, i en text av Jacob Wennerberg, om att det nu fanns möjlighet att hyra kanoter vid Delsjön.

”Här är en glad överraskning till alla paddlingsintresserade göteborgare! – Nu finns möjligheten att hyra kanot i Stora Delsjön!

Tio plastkanadensare står till förfogande alla dagar vid Sjölyckan intill gamla reningsverket. Ungdomar mellan 12 och 15 år kommer på vardagsförmiddagar också erbjudas gratis kanotskola.

Man skall vara minst 14 år gammal, kunna simma 200 meter och ha flytväst på sig för att få paddla ut på Delsjöns vågor. Det är Trygg-Hansa och Svenska kanotförbundet som tillsammans med kommunen står för initiativet. Verksamheten startade för tre år sedan och liknande kanotuthyrningar finns nu på ett tjugotal platser i landet.

Hyran blir fem kronor för en timme och tjugo kronor för en hel dag. Allmänheten har tillträde till båtarna mellan 12-17 på vardagar och 10-17 på lördag och söndag. Kanotskolan pågår alla vardagar mellan 10-12 på förmiddagen.

Eleverna kommer förutom paddlingsteknik att få lära sig att ta sig upp i en kanot som slagit runt. Tävlingar och stafetter skall också ingå i utbildningen.

Göran Sandberg och Håkan Matsson är instruktörer – den senare med en 2:a resp en 3:e placering på 5.000 och 500 meter vid förra årets junior-SM i kanot.

– Vi tror att kanoterna blir väl använda under sommaren, säger Håkan.

– Redan första dagen har folk varit jätteintresserade.

GT kan tipsa alla barnfamiljer att det här kan vara något att tänka på. De rymliga kanadensarna bär utan svårighet mamma, pappa och två små barn.” (Ur: GT 11 juni 1972)

Bilden i sidhuvudet är hämtad ur GT 11 juni 1972.