Rädda verksamheterna vid Stora Torp

Inom kort kommer SVT Väst att uppmärksamma att stallverksamhet och hönshus hotas vid Stora Torp. Men du som uppskattar att dessa verksamheter finns där och vill att de skall få vara kvar kan nu agera genom att rösta på Göteborgsförslag 6386. Klicka på denna länk för att komma till sidan för Göteborgsförslagen, därefter får du söka upp förslaget (det går tyvärr inte att direktlänka).

Förslaget lyder enligt följande:

”Stallbyggnaderna vid Stora Torp hotades för några år sedan av rivning, som stoppades efter många protester. I stället renoverades de 2015. Området är en unik ladugårdsmiljö med hästverksamhet och hönsgård endast 10 minuter från Göteborgs centrum. Här finns ett historiskt stenmagasin från 1600-talet. Dessutom finns här en gammal unik iskällare som hörde till Stora Torp. Platsen besöks varje år av tusentals människor som njuter av en lantlig miljö i staden. Hit kommer barnfamiljer, skolklasser, förskolegrupper och inte minst alla nyinflyttade i Synvillaområdet som vandrar i Delsjöskogen, särskilt nu i Coronatider.

I december 2016 kom ett tjänsteutlåtande från fastighetskontoret att byggnaderna ska säljas när en ny detaljplan antagits. Detaljplanen har dragit ut på tiden men nu kan man se att en planering av försäljning börjar ta form, Såväl Anita, som helt ideellt drivit en hönsgård här sedan 20 år tillbaka, liksom ridklubben med 16 hästar i stallet, är uppsagda till årsskiftet. I stället erbjuds de ett 1-årskontrakt, tydligtvis för att kunna säga upp hyresgästerna igen, inför en försäljning under 2022 när den nya detaljplanen är klar.

Förra året noterade vi ett förslag att de fritidsgårdar som drivs av kommunen nu ska drivas ideellt. Här sker detta redan. Vi vädjar till er politiker – sälj inte byggnaderna, låt dem vara kvar i kommunens ägo så att denna idyll bevaras i Göteborg.”

Skapat av: Ingegerd Alvbring