Den första(?) skidliften i Delsjöområdet

Här på Delsjöområdets historia har det tidigare berättats om skidliften vid Brudarebacken, men det var inte den första skidliften i området. Den fanns vid Stora Delsjön och den s.k. Teknikbacken. GT hade följande att berätta efter sitt besök vid liften i januari 1977.

”En skidlift mitt i stan! I alla fall nästan. För första gången någonsin finns det en lift i teknikbacken vid Stora Delsjön. Där har Gunnar Mattsson i fem år hyrt backen för att få sätta upp en lift.

Men först i år har det kommit tillräckligt med snö. Nyårsafton var det premiär och från och med kommande helg kör man varenda dag i mån av folk och snö.

Det är en släplift, cirka 100 meter lång som drar upp de skidsugna i backen. Varje kväll monteras liften ner för att undvika att den stjäls under natten.

I veckan kommer man också att köra på kvällarna när backen är elupplyst.

Thord Ferm är en av dem som sköter liften. Han berättar: – Vi hoppas hålla på minst månaden ut. Så länge snön finns kvar är liften igång. När GT testade backen igår var där redan ett femtiotal människor som köade i liften och fler lär det bli till helgen.

Lasse Råde” (Ur: GT 14 januari 1977)

Teknik backen har varit platsen även för andra innovationer, exempelvis att åka skidor på plast när snön uteblev. Det kan du läsa mer om via denna länk.

Bilderna är samtliga hämtad ur GT 14 januari 1977.

Referens

Göteborgs Tidningen (GT)