Skyddad skog har avverkats i Öjersjö

Det stora, och omdiskuterade, byggandet av 500 lägenheterGökegårdens gamla marker, nära Kåsjön i Öjersjö uppmärksammas i dag (31/1) i Göteborgs-Posten. Mitt i det nya bostadsområdet skulle ett skogsområde sparas, där det bland annat fanns ekträd som var äldre en hundra år, något som är ovanligt i trakten av Kåsjön och Delsjön. Anledningen till att träden här var äldre är att de låg på gårdarnas inägor och inte på den gemensamma utmarken där trädfällning och betande djur hindrade återväxten av skogen under lång tid. Kartan nedan ur planhandlingen från Partille kommun visar området och ekarna är markerade.

Det kan tyckas att det är tydligt, även på denna översiktskarta, att områdets träd skulle sparas. Men tydligen var det inte tydligt nog för företaget Västmark Entreprenad eller dess underentreprenörer som utförde arbetet. De har nu avverkat 6500 kvadratmeter skog med 60-80 skyddsvärda ekar och äldre granar. Området var dessutom hem åt skyddade grodor, fladdermöss och fåglar. Det hela beskrivs som ett misstag, detta trots att det redan i överenskommelsen med kommunen satts ett vite på 60 000 kronor om skyddsvärda träd skulle skadas. Förhoppningsvis blir det en kännbar kostnad för företagen, men skadan som orsakats kan inte repareras med pengar. Det tar minst 100 år för skogen att åter växa upp och livsmiljön för djuren är borta. Sedan finns givetvis risken att någon planerare nu anser att när skogen ändå är borta, då kan man bygga några hus till.

En kommentar

  1. Hur är det möjligt, mitt hjärta blöder. Dessa skogs och naturmördare skulle många år i fängelse.
    Men ingenting spelar någon roll längre, ingen bryr sig…..

Kommentarer är stängda.