Härlanda tjärn – otjänlig för bad

Under torsdagen (17/9) satte Park- och naturförvaltningen upp anslag vid Härlanda tjärn som varnar för bad i sjön på grund av algblomning, berättar G-P. Det är blågröna alger som blommar och skapar gifter som kan påverka framförallt barn och hundar. Algerna kan ge feber, huvudverk, hudirritation och irritation i ögon och hals. Dessutom kan den som drabbas bli illamående som framkallar kräkningar, även diarré kan bli följden av kontakt med algerna.

Det är med andra ord en god idé att inte bada i Härlanda tjärn och absolut inte låta exempelvis hunden dricka vattnet i sjön.

3 kommentarer

  1. Är det vanligt att detta förekommer i insjöar? Som f.d. stockholmare är jag van vid att det förekommer varje år i Östersjön, men har aldrig hört talas om det i insjöar förut. Dessutom trodde jag det inträffade när det var varmt i vattnet under sommaren.

  2. Avrådan är borttagen sedan 20 minuter tillbaka, enligt Park & Natur. Positivt besked t ex för alla badare vid ”vuxenbryggan” ( nära Friluftsfrämjande-stugan ). Många där har tyckat att avrådan var lite mysko hela tiden. OK att den s k pisseviken var olämplig ett tag, men knappast hela tjärnen.

Kommentarer är stängda.