Frisksportarnas nationella gång- och maratontävling 1944

På grusvägarna i Delsjöområdet hölls det sommaren 1944 ett mindre maraton lopp som vi denna söndag skall följa genom skildringen i Dagens Nyheter och Arbetartidningen.

Ur: Dagens Nyheter 28 april 1944.

”Det blir rekord på marathon om SM får avgöras på den föreslagna Göteborgsbanan. Ansökningstiden för arrangemanget av SM har ännu inte kungjorts av svenska idrottsförbundet, men Göteborgs frisksportarklubb har på anmodan av sin tränare marathonveternanen i Örgryte Shoore Järnmyr, för länge sedan sökt tävlingen.

Signaturen, som i sällskapet med Shoore inspekterat den föreslagna banan, kan försäkra att den helt enkelt är strålande. Det är troligt att ett svenskt marathonlopp aldrig någonsin gått på ett så grant och trevligt stråk som det nu föreslagna.

För ungefär ett år sedan anlade Göteborgs stad de bästa grusstigar inom ett stort friluftsreservat som omfattar en del sjöar, bland dem Delsjön och Härlandatjärn. Att bara en kvarts timmes spårvägsresa från stadens centrum komma upp i norrländsk natur är något av en sensation. Här har Frisksportarklubben en träningscamp, och här brukar också Örgrytes oldboys hålla till.

– Det är underligt, säger Shoore, att inte stans andra idrottsmän upptäckt det här området. Den som en gång tränat här kommer säkert igen. Intill träningscampen är ett ganska stort öppet fält, och här är det meningen att start och mål för marathonloppet skall ordnas. Sedan får löparna springa på en väg som i en milslinga sträcker sig runt Härlandatjärn och Delsjön. Bara ett par uppförsbackar finns det, den ”värsta” cirka 150 meter lång och med en inte alltför farlig stigning i två avsatser. Eftersom banan skall köras fyra varv, blir stigningen ändå något kännbar. Men så får man i gengäld en välkommen långsluttande nedförsbacke mot slutet av banan. Om det blir aldrig så hett och soligt så minskas obehagen av svalare vindar från sjöarna och skugga från björkar och granar.

Shoore har i högform löpt banan på något över 31 minuter och brukar ha omkring 38 då han kör den på vårsidan.

– Det skall otur till om inte Ahlgrens inofficiella svenska rekord, 2.24, ryker, om vi får SM här i sommar, säger han. Örgryte har tyvärr inte något intresse att söka tävlingen, då man inte kan slå mynt av den. Nu hjälper jag frisksportarklubben med träningen, och den har ett par pojkar som inriktar sig på marathon.” (Ur: Dagens Nyheter 28 april 1944)

Den 30 juli 1944 arrangerades SM tävlingarna. Start och mål var förlagt till Överåsvallen. Löparna gav sig iväg genom gatorna i Överås och Kålltorp upp till Härlanda tjärn, där löpte de fyra varv runt Härlanda tjärn – Blacktjärn – Delsjöarna – Härlanda tjärn. Det skulle dock visa sig bli en inte helt problemfri tävling, som skildrades av Arbetartidningen under rubriken ”Lasse Karlsson satte nytt distriksrekord”.

”Göteborgs Frisksportklubb hade otur med vädret vid sitt arrangemang på Överåsvallen på söndagen, ty just som tävlingarna skulle börja kom åskregnet och satte banorna under vatten. Gångarna satte i alla fall i gång och plaskade banan rund varv efter varv de 5000 meterna. Maratonlöparna hade startat tidigare och fick en välbehövlig avkylning på hemvägen. Tyvärr sprang de flesta fel väg på sista sträckan och fick därigenom bättre tider än de fyra eller fem som löpte den riktiga banan. Regnet hade spolat bort kritstrecken, och genom någon lapsus, som arrangörerna näppeligen kunde förutse, tog de första löparna av till vänster på Delsjövägen i st. f. att fortsätta rakt fram.

18 löpare ställde upp till start, och samtliga kom i mål – en utmärkt prestation, som visar vilket hårt virke det är i våra långdistansare. Wassmuth från Järnbrott ledde en stor del av loppet men blev påkörd av sin cyklande ledsagare och blev efter på kuppen. Malmhake, Stockholmspolisen, var ett tag på första varvet uppe och kände sig för i ledningen men föll sedan tillbaka. En tätgrupp, bestående av Feldt, Holmgren, Leandersson och Håkansson, höll ihop på sista varvet, men då Feldt gjorde ett ryck på Delsjövägen orkade bara Håkansson följa med. Han gick sedan upp till ledning och kom först i mål, tätt följd av Erik Karlsson, Brottby, som gjorde en fin debut som maratonlöpare. Feldt förtog sig vid rycket och blev inte bättre än sexa.” (Ur: Arbetartidningen 31 juli 1944)

Glad segrare! Ur: Arbetartidningen 31 juli 1944.

Referenser

Arbetartidningen

Dagens Nyheter