Kalhygget vid Härlanda tjärn

På mindre än en vecka har entrén vid Härlanda tjärn totalt förändrats. De stora gamla träden utmed vägen in mot badplatsen är borta, likaså mycket av skogen mellan grusåttan och radhusbebyggelsen. Allt görs redo för exploatering och bebyggande. Här på Delsjöområdets historia har det därför gjorts ändringar när det gäller rekommenderade entréer till Delsjöområdet – se länk. Välj andra entréer än Härlanda tjärn.

Skolan kommer i sin helhet att ligga inom den del av området som skyddades mot bebyggelse genom ett beslut 1970 – se denna länk – nu när skyddet uppenbarligen är upphävt, vad kommer att hända med resten av Delsjöområdet? När ”Delsjöhus” föreslogs på åsen mellan Stora Torp och Skår 1992 yttrade socialdemokraten Gunnar Larsson:

”Det är förfärligt att någon ens kom på tanken att lägga fram idén. Framsynta kommunalmän har tidigare slagit vakt om Delsjöområdet. Börja man nu nafsa i kanterna på området så släpper man Barrabas lös!” (Göteborgs-Posten 26 januari 1992)

Framsynta kommunalmän, och kvinnor, i Göteborg är det akut brist på i vår tid. Att slå vakt om Delsjöområdet är det inte längre tal om, bevisa gärna att jag har fel!

Så här såg det ut i området fredagen den 21 februari 2020:

Foto: Per Hallén 2020.
Foto: Per Hallén 2020.
Foto: Per Hallén 2020.
Foto: Per Hallén 2020.
Foto: Per Hallén 2020.
Foto: Per Hallén 2020. Även träden till vänster och höger i bild kommer senare att fällas och ersättas med en vändplats för buss, någon busslinje kommer det dock inte att bli det har Västtrafik varit tydliga med ända sedan starten på detta tragiska projekt 2016. Jämför med bilden nedan från 2017.