Maj-Britt nära rekord i SM-lopp på Härlanda tjärn

Vintern 1952 var kall och det var möjligt att ordna damernas första skrinnar SM på Härlanda tjärn.

”Damernas första skrinnar-SM som inleddes på lördagseftermiddagen blev en strålande skridskofest på Härlanda tjärn inför 1 000 åskådare. Lilla sprudlande Maj-Britt Almer, Södermalm, gav som väntat en vacker uppvisning och hemförde lördagens båda mästerskap på 500 och 3 000 m.
En lika välförtjänt framgång blev tävlingen för Göteborgs energiskt arbetande skridskoledning som nu klarade urpremiären med glans för att nu citera Stockholmsledaren Sture Jonssons entusiastiska uttalande efter inledningsloppen.
Temperaturen höll sig kring nollstrecket men det blåste en del. Oaktat detta noterades ypperliga resultat och Maj-Britt Almers segrartid på 500 och 3 000 m är hårfint över gällande svenska rekord. Södermalmsflickan hade nämligen 53,1 på sprintersträckan och goda 6.15.8 på långloppet. På sprintersträckan råkade Sylvia Karlsson-Ekberg komma ur balans vid ingången till upploppssträckan varigenom hon föll och utgick. Hon låg då ett par meter efter och hade säkerligen gått in på bronsplats, men Katrineholmsfrun kom igen på 3 000 m. och nöp en välförtjänt tredjeplats.” (Ur: G-P 10 februari 1952)
Referens
Göteborgs-Posten (G-P)

Bilden i sidhuvudet är från skridsko SM 1952. Foto: Kamerareportage.

 

Läs mer om Skatås med omgivningar i boken ”Upptäck Skatås”, en passande julklapp till alla delsjöälskare!