Julklappstipset: Upptäck Skatås!

Hur väl känner du Skatås?

Oavsett om du har gått omkring på stigar och vägar i Skatåstrakten i årtionden eller om du är helt ny i området så finns det alltid något nytt att upptäcka i Skatåstrakten. Om du har med guideboken i jackfickan eller e-boken i din telefon / platta så får du en helt ny upplevelse av turen ut i Skatåsterrängen, den tar dig bortanför många av de stora breda vägarna och in på småstigar och ut i terrängen. Perfekt att ge i julklapp till någon Delsjöälskare eller varför inte till dig själv!

Du får läsa om dramatiska händelser, ”Den 8:e februari 1916 utspelade sig ett drama på torpet när en brand utbröt. Selma Carolina hade nyligen fått ännu ett barn och låg till sängs när elden utbröt på vinden. Hon lyckades ta sig ut ur huset med sitt nyfödda barn på armen.” Ett annat drama inträffade 1865 då ”hjelp oss broder”  ekade över Härlanda tjärn, de två pojkarnas sista ord innan de drunknade. I boken får du också läsa om människorna kring soptippen, ”Under 1930-talskrisen startade Oskar Hasselström och Walter Hermansson ett litet lumphandlarföretag genom att söka igenom soptippen i Björkedalen och sedan sälja bortkastade men användbara prylar”.

Lumpsamlare Oskar Hasselström och Walter Hermansson i Delsjön, GT 1935, Foto: Kamerareportage.

En stor del av boken ägnas åt Skatås 1900-tals historia när det skapades många nya anläggningar, till exempel hoppbackarna, skidliften på Brudaremossen och givetvis motionscentralen. Givetvis finns berättelsen om när det arrangerades VM på Härlanda tjärn….

Trevlig läsning, oavsett om det blir en bok eller e-bok du köper!

Den 28 januari 1979 vann Göteborgs och Götalands skidkung Erkki Kähärä den 39 km långa sträckan mellan Hindås och Skatås. Foto: Kamerareportage.

Fråga efter boken ”Upptäck Skatås” i din bokhandel eller köp den via nätet:

”Upptäck Skatås” finns även som e-bok, du kan köpa den hos bland andra dessa återförsäljare:

Om din förening eller företag önskar ett föredrag om Skatås, tveka inte att kontakta mig, ett kontaktformulär finns via denna länk.

Göteborg – Härlanda tjärns pumpstation
Foto: Kamerareportage 1972.