När kapten Bertilsson fyllde 75

Idag är det nog långtifrån alla göteborgare som skulle säga att de kände eller känner till vem Pelle vid Delsjökärr var. Dagens text hämtad ur Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1967 publicerades i samband med Pelles 75-års dag och berättar om en verklig Delsjöprofil som förtjänar att uppmärksammas tros att det nu gått 52 år sedan födelsedagsfirandet.

”Kapten Per Daniel Bertilsson, nej jag känner inte honom. Så svarade många när vi ställde vår fråga. Men tillade vi, Pelle i Bertilssons stuga vid Delsjön. Jaså han, visst känner jag honom. På måndag den 4 december, fyller Pelle 75 år. Sedan 1929 har filosofen vid Delsjökärr oavsett väder och årstid alltid varit på plats i den vackert belägna raststugan vid Delsjön. Atmosfären är mättad med trivsel och livsfilosofi och något alldeles unikt i vår kommersialiserade tid. Pelle är du med alla, varje dag kommer promenerande göteborgare för att koppla av vid en kopp kaffe framför den öppna brasan Pelle har skämt bort göteborgarna, han har inga bestämda tider, han har jour nästan dygnet om.

Han är ganska förtretad på samhällets omhändertagande av allt och inget. Han vill klara sig själv, bestämma över sin dag, men han vill samtidigt vara allmänhetens tjänare. Före detta gymnastikdirektören, vi minns honom som en ganska fruktad slavdrivare, hård, men med glimten i ögat, nästan hatar hets. Han har med ålderns rätt flyttat utanför samhällets jäktande karusell. Men han varken vill eller kan säga upp bekantskapen med samhället helt. På fredagen åkte den spänstige blivande 75-åringen till Danmark för att julhandla. När han fyllde 70 år var det dukat bord hela dagen till långt fram på natten. På måndagen kommer 75-åringen att ha det dukat redan klockan fem på morgonen och sen blir det hålligång så länge det finns gäster inne i den synnerligen trivsamma stugan.

För något år sedan funderade Pelle på att sälja alltsammans. Han hade då bråk med hälsovårdsnämnden som ansåg att hygien inte var som den borde och ville att kaptenen skulle servera kaffe i plastmuggar. Det blev en våldsam reaktion, man kan tala om en folkstorm. Renlighet har varit delsjöfilosofens rättesnöre och, säger han i mitt kök förekommer det inget snusk. Porslinet diskas i varmt vatten och putsas och torkas.

Nu är 75-åringen mer optimistisk för framtiden. Till våren skall han och hans medhjälpare Holger Sterner bygga ut. Den nuvarande stugan, en 140-årig ladugård, räcker inte till. På söndagen är det köer som väntar på plats framför brasan. Nu skall det bli ett större kök med elspisar och andra moderniteter. Dessutom skall det bli en serveringslokal på den södra sidan av stugan samt lekplats för barn. Men tro därmed inte att atmosfären och trivseln skall försvinna.

Nej, Pelle kommer inte att rubba en tum på sin filosofiska inställning, ute vid Delsjökärr skall folk få tillfälle att bli avstressade.

Kapten Pelle är inte enbart emot jäktet i naturen, ungdomshetsen utan även allt betygsjäkt. Enligt hans uppfattning behöver en människa inte bli bättre gymnastikdirektör för att hon har stora A i varje ämne och därmed syftar han på kraven för att komma in på GCI. Själv tog han studenten 1912 och åkte in på GCI utan större besvär. Han var redan i unga år en frälst anhängare av gymnastik men som han uttrycker det: jag hade oro i kroppen. Efter militärtjänstgöringen på I 16 i Halmstad åkte han till Havanna som fäktlärare. Där stannade han i fem år.

Den blivande 75-åringen är en mycket sällsynt positiv filosof, som tycker att alla människor är snälla. Det blir don tydligen bara dom kommer in på Pelles domäner. Ingen åverkan har gjorts, alla uppträder hyfsat. Han lär ungdomar och andra naturvett och hyfs bara genom sitt fina sätt att vara.

Erik Nyberg.” (Ur: GHT 2 december 1967)

Bilden i sidhuvudet är hämtad ur GHT 2 december 1967

Referens

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT)