Vandringens dag!

STF (Svenska Turistföreningen) har utnämnt andra söndagen i september till Vandringens dag. En av alla turer som arrangerades idag gick från Kåsjön till Jonsered och arrangerades av lokalavdelningen Lerum-Partille. Vandring är verkligen det oöverträffade sättet att lära känna och uppleva ett område – exempelvis Delsjöområdet. Friluftsfrämjandet sammanfattar vandringens stora fördelar på sin hemsida.

Det gör gott för kroppen

Gång är fenomenal träning eftersom det är både skonsamt och enkelt. Vandring kan resultera i en mängd med hälsofördelar, bland annat ökad fettförbränning, mindre risk för hjärtsjukdom, diabetes och benskörhet, samt lägre blodtryck. När du dessutom vandrar i terräng ger du kroppen automatiskt ett intervallpass, du aktiverar fler muskler och får upp mer flås. När du kämpar dig uppåt i en uppförsbacke stärks både bål och underkropp på ett effektivt sätt. Använder du dessutom stavar aktiveras armmusklerna och pulsen höjs – då ökar energiförbrukningen ännu mer.

Det motverkar stress

Vandring är meditativt. Under en tur på några dagar lämnar du kontor och vardagsstress bakom dig. Du hamnar i en vardag där skoskav och väder är ditt största huvudbry. I Japan använder man uttrycket shinrin-yoku – som kan översättas till “Forest bathing“. Det betyder att vandring i naturen ska användas för att hantera stress. Livet blir enkelt – du vandrar, lagar mat, sover. Du tar hand om dina fötter, du andas. Där ute på vidderna eller i skogen får tankarna plats att flyga fritt. Det finns ofantliga mängder med forskning som visar att en vistelse i naturen får pulsen att gå ned och att halten av stresshormonet kortisol i blodet minskar.

Du är skapad för det

I forna kulturer satt man upprätt på golvet, med benen i kors eller på huk. Det är positioner som kräver styrka i ben och rygg, samt god balans. Att sitta på en stol är ingenting som vår kropp är byggd för. Vi får ont och minskad cirkulation. Men vi lever i ett samhälle nu som är skapat för sittande, medan vi är skapade för att röra på oss. En sak som verkligen sätter stopp för det eviga sittandet – och kan ge dig nya perspektiv – är vandring. När du är ute på en vandring känner du mer än någonsin att kroppen är gjord för rörelse. Den anpassar sig snabbt till lunket och hittar en rytm. Den känner igen sig. För våra förfäder, som var jägare och samlare, var rörelse nödvändigt för att överleva.

Givetvis blev det en vandring på 13 kilometer i Delsjöområdet idag, men inte i organiserad form utan ett eget strövtåg. Den började strax innan gryningen för att få bäst möjlighet att se skogens invånare vakna. Nu var många av invånarna lite skygga idag men det blev en fin träff med en av traktens orädda råbockar.

Även om det inte är vandringens dag i morgon, passa på att utnyttja söndagen till en Delsjövandring –ty en tur till Delsjön hör till den rätte göteborgarens vanor!