Delsjöområdet – ett hälsolandskap

Att vistas i skog och mark gör gott, det vet de flesta som besöker Delsjöområdet regelbundet. Den senaste tiden har det varit mycket i media om vetenskapliga undersökningar som bekräftar och belägger den känsla av välbefinnande som många av oss känner när vi är ute i naturen. Den 1 september berättade SVT Nyheter om en brittisk studie som publicerats i Scientific Reports. Undersökningen visar att det är bättre att springa (och jag förmodar att gå) i naturen jämfört med ett löpband inomhus. Undersökningen har utgått från de som verkligen besökt naturen, inte bara mätt de som har möjlighet att besöka naturen då de bor nära ett grönområde.

I SVT:s program ”Vetenskapens värld” visades också den 1 september ”Frisk av naturen” (länken fungerar till 28 februari 2020).

Naturen är viktig för vår hälsa, inte bara för att träna i den, utan framförallt för att vi mår bra av naturen och minskar risken för depressioner och andra psykiska problem. Den som saknar kontakt med naturen riskerar sin hälsa. Forskarna jämförde bland annat en promenad i naturen med en promenad utmed en stadsgata. I naturen minskade stress, stärker immunsystemet, förbättrar humöret samt ger förbättrat psykiskt välbefinnande. Gatumiljön gav däremot motsatt effekt.

Delsjöområdet och våra andra grönområden är alltså verkliga hälsolandskap som säkerligen har räddat många från sjukdomar och hjälpt andra att återhämta sig.

Njut lite extra nästa gång du tar en promenad i Delsjöområdet!

En stig i Delsjöområdet stärker mer än benmusklerna! Foto: Per Hallén 2019.