Recension: Vandringsturer runt Göteborg

I boken Vandringsturer runt Göteborg, av Ulrika Jönsson Belyazid, som publicerades 2012 av förlaget Vildmarksbiblioteket. I guideboken beskrivs 27 vandringar i Göteborgsområdet, allt ifrån lätta familjeturer till dagsturer. Författaren är biolog och frilansskribent och har under många år ägnat sig åt vandringar, framförallt i vilda och avlägsna områden så som Australien, Marocko och Sydafrika samt i Alpområdet. Men enligt författarbeskrivningen fokuserar hon idag på betydligt lugnar och behagligare turer som även är lämpliga för barn. Boken inleds med lite goda råd för den som inte är så van vid att vara ute på vandringstur och vad en familj med barn kan tänka på innan de följer bokens vandringstips.

Det finns många bra och intressanta tips i boken för den som någon gång önskar att besöka andra platser än Delsjöområdet. Framförallt skulle jag bland dessa vilja lyfta fram vandringarna i Vättlefjällsområdet, vilket är ett av mina favoritområden kring Göteborg, samt vandringarna ute på skärgårdsöarna för att få en helt annan landskapstyp.

Eftersom denna sida är ägnad Delsjöområdet har boken givetvis genomsökts i jakten på vandringsmål i detta område. På sidan 74 börjar vandring 12, ”Bland ris och rådjur i Delsjöskogen”. Vandringen är den klassiska turen runt Stora Delsjön på 7,5 kilometer. Boken innehåller tips om hur man skall ta sig till varje vandring med bil och kollektivtrafik. När det gäller denna vandring blev jag lite förvånad över rådet att åka till Töpelsgatans hållplats och sedan gå Alfred Gärdes väg mot Delsjön. Närmare är att gå från Bögatans hållplats, dessutom trevligare att inte gå på asfalt och ha möjligheten att gå på mindre vägar. Dessutom finns möjligheten att ta buss till Delsjömotet och därmed komma riktigt nära leden runt Stora Delsjön. Vandringen nummer 12 i boken ger dig i övrigt en god vägbeskrivning utan omnämnande av några direkta sevärdheter utmed vägen, att du bland annat passerar en ruin efter ett torp nämns exempelvis inte. Däremot tipsar författaren om fika på Kaffestugan Lyckan, ett klassiskt utflyktsmål i Delsjöområdet. Avsnittet avslutas med lite rådjurshistoria, dock utan närmare koppling till Delsjöområdet, tur då att en sådan finns här på Delsjöområdets historia!

Familjen på bete

Vandring nummer 13, sidan 80, ” Kapten Bertilssons promenad” ger dig en beskrivning av promenaden runt Lilla Delsjön. Läsaren får en enklare genomgång av stugans sentida historia och av Bertilssons tid där, samt ett givet lästips Bertilsson, Hans, På kapten Bertilssons tid: Hans Bertilsson berättar om livet på Delsjökärr under sin farfars tid, 2010.

Boken ger dig en god vägledning på turen kring Lilla Delsjön samt tipsar om de rastplatser, vissa med grillmöjligheter, som finns utmed vägen.

För den som regelbundet besöker Delsjöområdet bjuder dessa två vandringar inte på några överraskningar eller nya inblickar. Men det kan, som sagt, finnas andra skäl för oss vana besökare att bläddra i den, för att få tips på nya marker att utforska.

Jönsson-Belyazid, Ulrika, Vandringsturer runt Göteborg, Vildmarksbiblioteket, Växjö, 2012

Läs även: Tips på vandringsturer i Delsjöområdet.

Svedsmossen