Vårens stora spänstprov väntar!

Den 22 maj 1968 skrev Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning om det stora spänstprovet som väntade göteborgarna.

”På söndag släpps närmare SEXHUNDRA spänstiga människor i olika åldrar i väg på 25 km för herrar och 10 km för damer. Banan blir nog en av de vackraste som går att visa upp. Vi har provsprungit den några gånger – tiden avslöjas inte – och vi vill redan nu varna för att vara för optimistiska. Första 14 kilometerna är jobbiga, det kan vi garantera. Vi vill helt enkelt rekommendera promenad i de svåraste backarna. På denna ganska långa distans tjänar man på att ha krafter den sista milen. Den är nämligen ganska lättsprungen.

En kortare beskrivning av banan:

Starten sker på tältplatsen (190 m lång) strax väster om Skatås. Därefter blir det en lätt backe upp mot Apslätten. Banan går vidare mot västspetsen på Härlanda Tjärn, svänger av in mot Skatås och går rakt över fältet på Skatåsanläggningen upp till åsen väster om Skatås. Därefter bär det iväg mot kolonierna och fram till det s k blå spåret. Detta är ganska kuperat och när vi återigen kommer fram till Skatås har vi avverkat drygt åtta kilometer. Där finns det en matkontroll där skall man vara lagom uppvärmd för vidare strapatser.

Efter Skatås joggar vi fram till hoppbacken vid Delsjön. Den branta backen skall passeras och från den går färden vidare ner mot Kamratgården. Vi löper därefter öster om golfbanan och kommer fram till teknikbacken vid Delsjön. Där kommer nästa matkontroll. Några hundra meter senare vid reningsverket kommer ett brant motlut men sedan är det slut på de svåra backarna. Vi har då avverkat drygt 14 kilometer.

Utefter Stora Delsjön är det plant och på sydsidan av Lilla Delsjön finns det endast två små men ganska ansträngande motlut. Vid Bertilssons stuga, två mil avverkade, blir det återigen utfodring. Därefter blir det drygt fyra kilometer stiglöpning och där kan det på några ställen bli något blött. När det återstår tre kilometer blir det tillfälle till vätskepåfyllning.

Det finns således fyra matkontroller för herrarna och en för damerna. Spring inte värdshus förbi utan stärk kroppen med någon uppiggande vätska. Det är väl investerade minuter. Vid matkontrollerna kommer det att finnas varmt och kallt sockervatten, kallt vatten, apelsinklyftor och vid matkontrollen vid teknikbacken efter 14 avverkade kilometer dessutom bullar och nyponsoppa.

Men det är givetvis inget som hindrar att familjemedlemmar, arbetskompisar etc gör privata utfodringar. Lämplig plats för sådan verksamhet skulle i så fall vara Skatås. Just där är nog ganska många trötta – det har varit arbetsamma åtta kilometer.

Sjukvårdare finns

Finns det chans att springa fel? har några undrat. Vi hoppas inte det, banan är tätt snitslad med röd-vita band och på s k känsliga punkter står funktionärer med röda flaggor. Omkring 25 sternare kommer att vara utposterade utefter banan, i den siffran ingår inte matkontrollerna. Vid varje matkontroll kommer det att finnas sjukvårdare ifall någon skrapar sig och behöver plåster. HT-kansliet har haft bråda veckor och dagar och en underbar telefonkontakt med många av dem som skall vara med och tävla.

Från början hade vi tänkt oss att icke godta någon efteranmälan men den regeln blev vi tvingade att rucka på De ringde oss efter anmälningstidens utgång och vädjade, de hade helt  enkelt i brådskan glömt av att anmäla sin man.” (GHT 1968-05-22)

Tidningen berättade även att prisutdelare skulle vara Torsten Henrikson, kommunalråd i Göteborg.

Referens

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT)