Recension: ”Vandring kring Göteborg”

Det har under senare år kommit allt fler böcker som tipsar om vandringar och promenader i Göteborgsområdet. Många av dessa berör givetvis Delsjöområdet och jag försöker hålla mitt ”Delsjöbibliotek” uppdaterat. Idag skall boken ”Vandring kring Göteborg” av Annelie Pompe recenseras.

”Pompe, Annelie, Vandring kring Göteborg: vandringsturer, löprundor och barnvagnspromenader med naturupplevelsen i fokus, Andra upplagan, helt reviderad och med flera nya turer!, Calazo, Stockholm, 2017”

förlagets hemsida beskrivs den inte helt obekanta författarinnan:

”Annelie Pompe Annelie har skrivit boken Vandring kring Göteborg (2011) och har tidigare varit med och skrivit flera av kapitlen i Göteborgs friluftsliv (2009). Aktiviteterna som ligger henne varmt om hjärtat är bland andra klättring, fridykning och vandring. När hon inte bestiger höga berg i Himalaya så arbetar hon som personlig tränare och yogainstruktör.”

Redan bokens inledning lockade mig vidare, där skriver författaren ”det har visat sig i många studier att människan mår bättre både fysiskt och psykiskt av att vistas i naturen. Vandring är den enklaste, kanske mest naturliga sättet att ta sig ut i vildmarken. Våra kroppar är gjorda för att gå.” Varje vandring i boken har fått betyg av Pompe och det givetvis utifrån hennes egna preferenser. Betygsskalan går från 1 som innebär att vandringen är ”OK” till 5 som betyder ”Wow, denna led är fantastisk och den kommer jag att gå flera gånger.” I bokens förord skriver Pompe att ”innan du går efter betygssättningen kan det vara bra att veta att författarinnan är mest förtjust i små skogsstigar med mycket vildmarkskänsla eller stigar nära havet och har gjort bedömningen därefter”, även denna utgångspunkt låter i recensentens öron mycket lovande. Förutom betygssättning finns det också tydliga symboler som visar om rundan är lämplig för terränglöpning eller en barnvagnsvänlig tur.

Boken är utformad i ett praktiskt format (13*18 cm) som gör den lätt att ta med ut trots att den omfattar 260 sidor. Det finns totalt 50 tips på vandringar i boken, dessutom tips på utrustning och tips på stretching! De olika vandringarna är grupperade efter i vilket väderstreck de ligger i förhållande till staden. De vandringar som här skall lyfta fram här återfinns givetvis i avsnittet ”Öster om Göteborg” och omfattar sidorna 128-153. Totalt presenteras 6 vandringar som ligger inom Delsjö- och Kåsjöområdet.

Rådjur vid Brudarebacken. Foto: Per Hallén 2019

Lilla Delsjön runt


Längd: 4,2 km
Svårighetsgrad: Extremt lätt
Naturupplevelse: 2-3
Utgångspunkt: Delsjökärrvägen
Karaktär: Bred grusväg. Bra för barnvagnar och rullskidor.

Beskrivningen i boken är något kortfattad kring slingans innehåll. Vägbeskrivningen är givetvis ganska okomplicerad men kanske hade ytterligare några ord kunnat ägnas åt de rastställen som finns utmed vägen, framförallt de lite mer ”dolda”. Bertilssons stuga uppmärksammas dock i en mindre faktaruta som ger en kortare bakgrundsskildring av varför det där idag är en servering.

Lilla Delsjön. Foto: Per Hallén 2019

Stora Delsjön runt


Längd: 7,5 km
Svårighetsgrad: Lätt
Naturupplevelse: 3-4
Utgångspunkt: ”Teknikbacken” vid badplatsen. Slutet av Alfred Gärdes väg.
Karaktär: Medelbreda grusvägar och några träspångar runt sjön. Bitvis kuperad men det är framkomligt för tuffa barnvagnar.
Missa inte: Vaniljvåfflorna på Lyckans kafé. På parkeringen mittemot kolonistugorna kan man fylla på dricksvatten ur en källa.

Detta är verkligen en ”Göteborgsklassiker” som författaren skriver. Leden kring Stora Delsjön går till större delen på en smalare väg och är inte lika tråkig som den bredare grusvägen kring Lilla Delsjön. Även detta avsnitt i boken ger tips om var man kan äta, alltså på Lyckan men inte något om torpets historia. Däremot ges en kort introduktion till Delsjöarna som stadens vattentäkt.

Isen kan vara förrädisk på Delsjöarna. Foto: Per Hallén 2019

Skatås special


Längd: 4,5 km
Svårighetsgrad: medel
Naturupplevelse: 5
Utgångspunkt: Härlanda tjärn. Man kan också börja slingan i Skatås och gå 1 km till tjärnen.
Karaktär: Små mjuka och hårda stigar genom kuperat landskap. Kan vara lerig under blöta förhållanden.

Detta är författaren, Annelie Pompes, egen favoritslinga som du helt säkert aldrig har hört talas om, till skillnad från turerna kring Stora och Lilla Delsjön. Slingan finns inte heller markerad ute i området, den som vill gå i Pompes fotspår får följa bokens beskrivning och karta. Turen för dig bland annat upp på Getryggen med dess fantastiska utsikt och in till några av de tysta platserna i området, dit inte bruset av bilar och trafik når.

Vindskyddet på Getryggen. Foto: Per Hallén 2017

Efter tre presentationer av vandringslingor kommer ett uppslag som berättar om Delsjön och Skatåsområdet. Borde inte en sådan presentation ha lagts som inledning till vandringarna i Delsjöområdet? Beskrivningen fyller dock sin funktion och där beskrivs en del av utbudet av aktiviteter, utöver vandring, kring Skatås: boule, orientering, cykling, rullskidor, Korpens sommargympa, fiske, beachvolley, fotboll och vinteraktiviteter som backhoppning, slalom och längdskidor. De olika motionsspåren får också en kort genomgång, det 2,5 km långa röda, 5 km gult spår, 10 km grönmarkerat, det 18 km långa svartvita och orange markering för Vildmarks- och Bohuslederna. Pompe skriver att de flesta motionsspåren kan räknas som medelstora med, och jag citerar, ”världens tråkigaste motionsspår 8:an i täten”. En åsikt jag delar! (8:an är för övrigt inte byggd för att fungera som motionsspår utan är resultatet av ett nödhjälpsarbete under 1920-talet och den skulle användas för timmertransporter, inte motionärer) Det är utifrån mitt perspektiv en gåta hur 8:an kunde rankas som Sveriges 6:e bästa motionsspår i boken ”Sveriges bästa motionsspår” av Philip Persson & Oskar Jensen Sondén år 2017.

Efter detta avdelande uppslag fortsätter skildringen av vandringar i Delsjöområdet.

Skatåsmilen


Längd: 10 km
Svårighetsgrad: Lätt
Naturupplevelse: 3
Utgångspunkt: Skatås motionscentral
Karaktär: Meterbred och kuperad grusväg genom varierad natur. Ok för barnvagnar, men håll undan för löparna.

Med följande rader inleder Pompe beskrivningen på sidan 142, ”Skatåsmilen är en klassiker bland löpare, och har kallats Sveriges jobbigaste mil på grund av sin kuperade läggning. Den är om möjligt ännu finare att vandra än att springa då man har mer tid att insupa naturen runtomkring.” Beskrivningen är ganska kortfattad men fullt tillräcklig för att fungera som en guide till milspåret.

Skatås 18 km


Längd: 18 km
Svårighetsgrad: Lätt-Medel
Naturupplevelse: 4
Karaktär: Variation av motionsspår och fina naturstigar
Utgångspunkt: Skatås motionscentral
Missa inte: Att följa slingan som en ”8:a” i vandringsriktning annars blir det fel eller tråkigt. Ta på dig Gore-Tex kängor om det regnat mycket då stigen kan vara väldigt blöt på sina ställen.

Författaren tycker om detta spår, med undantag för området närmas Skatås med dess breda motionsspår. Vandraren får i avsnittet lite tips, bland annat om att stanna till för fika när leden passerar mellan Västra och Östra Långvattnen, en plats med fin utsikt. En av Delsjöområdets mörka historia berättas också i detta avsnitt, den om Granmmördaren. Under senare år tycks dock attackerna ha upphört och skogen återvänder, även granar.

Prästtjärn


Längd: 7,5 km
Svårighetsgrad: Lätt/Medel
Naturupplevelse: 4
Karaktär: Till hälften tråkigt motionsspår, till hälften fin vandringsled
Utgångspunkt: Parkeringen vid Prästtjärns motionscentral
Missa inte: För en mer naturskön upplevelse, strunta i motionsspåret och gå på den lilla stigen längs sjön fram till Björndammen.

Prästtjärn med omgivningar har lockat Pompe mer än Kåsjön med omgivningar ”I norra Skatås/Delsjöområdet slåss Kåsjön och Prästtjärn om uppmärksamheten. Prästtjärn har helt klart de mest natursköna omgivningarna” säger hon på sidan 150, där är jag inte helt enig med henne då det finns mycket fin vandring även kring Kåsjön. Förutom beskrivningen av vandringsleden berättar hon även om orden tjärn och göl, där hävdas att det är i stort sett samma sak men att sjöar i norra Sverige oftare har tjärn-namn medan en vattensamling av samma storlek kan kallas göl i södra Sverige. I Svenska Akademiens ordbok under uppslagsorden Tjärn finns följande att läsa: (djup) liten insjö (i skog l. bergland) (stundom utan synligt till- l. avlopp); äv. om i myr l. mosse belägen mindre samling stillastående vatten (utgörande återstod av tidigare insjö). Göl: (djup) liten (skogs)sjö l. tjärn; äv. geol.: i (hög)mosse befintlig, ofta mycket djup vattensamling; jfr HÖLJ(A); stundom: utvidgning av älv l. å; äv. allmännare: liten vattensamling, vattenpuss, pöl.

Prästtjärn vintern 2018. Foto: Per Hallén

Boken ger en mycket god introduktion till Delsjöområdets rika vandringsmöjligheter. Det är också utmärkt att författaren vågar presentera sina åsikter om bra och dåliga vandringsområden och ge både betyg och omdömen. De flesta av vandringarna i Delsjöområdet får ganska höga betyg av Pompe, sämst var enligt ”Pompeskalan” vandringen kring Lilla Delsjön med 2-3. I boken som helhet är det några vandringsleder som får detta betyg eller lägre, Svarte mosse området tilldelas 1-2, Hisingsparken 2-3, Fjällbos naturstig 2, Ruddalens naturstig 2, Safjället 2-3, Gunnebo röd led 2.

Delsjöområdets natur är förmodligen ganska bekant för de flesta av er som läser detta, men det går alltid att se på området med nya ögon så varför inte pröva Skatås special? Om du, mot förmodan, någon gång skulle önska att lämna Delsjöområdet finns det många riktigt bra tips i denna användbara bok. En kritisk synpunkt är dock bokens kartor som kunde vara tydligare. Det uppstod en del tveksamheter när kartorna för detta inlägg skulle skapas. Texten kompenserar dock till stor del för kartornas brister.

Det råder dock ingen tvekan om att boken varmt kan rekommenderas för den som vill söka nya vandringsområden kring Göteborg eller fördjupa bekantskapen med redan invanda marker.

En kommentar

Kommentarer är stängda.