Svaga isar i Delsjöområdet

Efter en tids kyla har det börjat att lägga sig is på Delsjöarna, Härlanda tjärn och de många mindre sjöarna och tjärnarna i Delsjöområdet. Men det är ännu inte någon stark och pålitlig is. I  GP uttalar sig idag isvolontären Charlie Malmgren om isläget. Delsjöarna är alltid riskabla på grund av att vatten från Göta älv pumpas upp och att vatten omfördelas mellan Delsjöarna och Rådasjön. Pumpningen bildar strömmar i sjöarna som gör isen svag – ”En dödsfälla” säger Malmgren. Det vet redan flitiga läsare av Delsjöområdets historia, man kan påminna om vad som hände i januari 1968.

Charlie Malmgren berättar för GP att han fått stoppa människor från att gå ut på Härlanda tjärns is, som idag är omkring 7-8 centimeter tjock. Det är lätt att tro att isen håller bara för att man ser andra ute på isen, t.ex. skridskoåkare eller pimpelfiskare. Men att avvika från promenadstigen och gå rakt ut på isen utan isdubbar och annan nödvändig utrustning skall man aldrig göra, oavsett hur säker isen ”ser ut att vara”.

Att aldrig ge sig iväg ensam ut på isen är den bästa livförsäkringen. Men oavsett om du är ensam eller i sällskap på isen bör du ha med dig följande utrustning:

  • Isdubbar
  • Ispik eller isbill
  • Räddningslina
  • Flythjälp
  • Mobiltelefon