Fånge bytte kläder nära Delsjökolonin

För 83 år sedan rymde en straffånge från Härlanda fängelse och sökte sig upp mot Delsjöområdet. I Göteborgs-Posten kunde göteborgarna läsa följande text den 9 december.

”Fånge bytte kläder nära Delsjökolonin, befinner sig alltjämt på fri fot.

Den förrymde straffången från Härlanda Axel Uno Eugen Nilsson-Österberg gäckar ännu polisen. Hans chanser att kunna hålla sig undan ha ju avsevärt förbättrats i och med att han skaffat sig ”civila” kläder. Fångdräkten kom i går till rätta. Den hittades vid middagstiden av söndagspromenerande i terrängen öster om Delsjökolonien. Det var samtliga persedlar utom mössan. Kriminalpolisen tog hand om fyndet, som givetvis inte var av större värde för de fortsatta spaningarna, men det tyder på att rymmaren haft hjälp av någon person utom fängelset.

Polisen har även under söndagen haft åtskilliga påringningar från personer som trott sig kunna igenkänna fången, men hittills har intet uppslag lett till positivt resultat.

Det fullständiga signalementet på honom är följande: Han är 29 år gammal, men verkar äldre, är omkring 175 cm. lång har mörkbrunt hår, blå ögon, ovalt ansikte, rak näsa och ordinär kropp. Han är tatuerad med en fyruddig stjärna på vänstra handen och numera iklädd mörk, smalrandig enradig kostym, grå sportmössa, skjorta med krage och slips samt bruna skor.” (G-P 9 december 1935)

Axel Uno Eugen Nilsson-Österberg, bild i G-P 10 december 1935.

Referens

Göteborgs-Posten (G-P)