Söndagsdopp med regnskydd

Denna söndag skall vi bege oss tillbaka i tiden till augusti 1957 och göra ett besök i Skatås med turistens blick.

”Idag tittar vi allesammans lite oroligt upp mot himlen. Semestervädret har de senaste veckorna varit alldeles förträffligt men i går grånade det ett slag och söndagsskyarna gör oss en smula betänksamma. Skam man våga ge sig ut och bada, tro. Javisst ska ni ge er ut och ta ett dopp. Det finns ett regnskyddat ställe nära stan dit ni kan söka er, regnskyddat på så sätt att ni snabbt kan komma under tak om badvattnet plötsligt blir prickigt av regndroppar. Stället heter Skatås vid Härlanda tjärn.

Skatås friluftsgård är göteborgarnas speciella rekreationscentral, en sportby för alla som vill röra på benen ett slag då och då. Men inga göteborgare får bo här under sommaren. Då är alla de behändiga rummen i stugorna runt grässlänten reserverade för just er som kommer turistande till stan.

Här kan ni hyra sexbädds- och tvåbäddslogement för en mycket billig penning och här kan ni äta frukost på morgonen och dricka kaffe på eftermiddagen i den luftiga matsalen.

Och som sagt Skatås passar alldeles utmärkt även för den som på söndagseftermiddagen vill mjuka upp sig med en snitslad skogspromenad och ta ett dopp eller ett hopp vid Härlanda tjärns anläggningar. Campare i alla åldrar strömmar till Skatås under sommarmånaderna men just nu finns det gott om plats.

Hur tar man sig till Skatås? Jo det är mycket enkelt. Inne i centrum tar ni spårvagn nummer 5 (den vagn som det står Torp på) och åker med den till Welandergatan. Från hållplatsen har ni bara några minuters promenad till friluftsgården som ligger vackert inbäddad i grönskan.” (Ur: GT 11 augusti 1957)

Bilden i sidhuvudet är hämtad ur tidningsartikeln, bildtexten berättar följande: ”De trivsamma längorna vid Skatås som överallt omges av härligt gröngräs har plats för många turistande familjer, som här njuter av bad, skogspromenader och avspänd vila.”

Mer om Skatås finns i boken ”Upptäck Skatås”, läs mer via denna länk.