50 år sedan det blev tillåtet att bada i Delsjöarna

Idag, midsommaraftonen 2018, är det exakt 50 år sedan det blev möjligt att bada i Delsjöarna utan att riskera böter. Det var öppnandet av tunneln från Göta älv till Delsjöarna som möjliggjorde att förbudet mot bad i sjöarna kunde upphävas.

Dricksvattnet är inte till för att bada i hette det 1945 i en HT-artikel. Eftersom dricksvattnet i fortsättningen skall tas från Göta älv via Delsjöarna är detta pålitliga gamla stridsäpple snart ett minne blott. I och med att badförbudet, slopas från midsommarafton kan göteborgarna hädanefter samsas om badvattnet med all den inplanterade ädelfisk som finns i vattnen inom Delsjöreservatet”. (Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 24 maj 1968)

Läs även om en händelse 1941 ”Utflyktssällskap badade fötterna i Delsjön”.

När stadens invånare till sist fått laglig rätt att bada i sjöarna fanns det inte någon beredskap inför tillströmningen av badande, det uppstod då”Obeskrivlig snusk vid göteborgarnas nya bad”, som du kan läsa mer om via denna länk.

En kommentar

Kommentarer är stängda.