Delsjökällan

Nära Delsjökolonin finns en liten källa dit många, än idag, beger sig för att hämta sitt vatten. Är det så att man inte riktigt litar på vattnet i staden? Dagens text är hämtad från 1971 men liknande svar får du vid samtal med de som regelbundet besöker källan för att fylla på sina vattendunkar och flaskor. Källan bubblade upp omkring år 1921 enligt uppgifterna i den tidningsartikel som idag återges.

Idag är ”Delsjökällan” tydligt skyltad och det har röjts upp i omgivningen. Foto: Per Hallén 2018.

”Nä, dom tror inte på vattenledningsvattnet

Källan är inte lätt att hitta. Kör Delsjövägen ut. Där vägen delar sig, dels till soptippen dels mot badstranden finns en parkeringsplats. Håll utkik efter en buske förvildade ädelroser. Där under ligger källan med ett porlande kristallklart gott vatten.

Bilden är hämtad ur GT 4 juli 1971, bildtext: ”Här vare klart, fint och RENT källvatten. Fr v kring källan Harry Ericsson, Tomas Röhr, Bengt Andersson, Ulla-britt Holmstrand, Alf Spångberg, Erik Östbye och Karl-Erik Larsson som är från trakten och cyklar nästan dagligen till källan. Bo Nordquist håller på att fylla medan dom andra väntar på sin tur”.

Den har funnits länge och många som bor därute hämtar sen många år dagligen allt dricksvatten ur källan. För sådär 50 år sedan bubblade vattnet upp i dagen med ett väldigt tryck, minns de som var med då. Själva källan ligger på c:a 90 meters djup och det är här frågan om ett absolut rent vatten.

Frånsett grannarna till källan kommer alltså även medlemmar ur Solvikingarna varje vecka för att fylla på sitt vattenförråd. Herrarna och damerna i sina orangea träningsoveraller kånkar på plastdunkar och tio-liters flaskor. Man fyller flaska efter flaska och dunk efter dunk emellanåt tar man sig en klunk direkt.

– Ibland hämtar vi vid Kallebäck men här är vattnet ännu bättre säger, Ulla-Britt Holmstrand. Passionerad frisksporterska och löpare.

Löpning är man bra på i Solvikingarna, man har väldens bästa maratonlöpare i åldrar över 40 år. Däribland Erik Östbye flerfaldig svensk mästare men än idag, som 51-åring, håller han toppformen med hjälp av träning och rätt kost. Och så vatten förstå – vatten från Delsjökällan.

Delsjökällans klara vatten. Foto: Per Hallén 2018.

– Vattenledningsvattnet är så förorenat så att inte ens bakterierna överlever, säger han med ett brett leende.

– Det är klart att det inte enbart är källvattnet som gjort oss så starka, säger Alf Spångberg, tidigare lärare och raggarledare, numera präst och frisksportare. Kombinationen av träning och rätt kost ger styrka men då man tränar hårt omsätter kroppen mycket vätska. För oss ca 3 liter per dag. Dricker vi då vattenledningsvatten med klor i kan det inte vara hälsosamt i längden. Men det här vattnet är både gott och nyttigt.

Bo Nordquist är en annan av löparna och han anser att det är barockt att t ex koka barnvällingen med vattenledningsvatten.

– Tänk vad klor som den lilla babyn får i sig varje dag. Det är klart att om man bara kokar en kopp kaffe då och då är det väl inte så farligt men de som konsumerar mycket vatten bör nog tänka sig för innan de skruvar på vattenkranen därhemma för att ta sig ett glas.

Detta frisksporteri är nyttigt hävdar man. Ta Bengt Andersson t ex en av Solvikingarnas verkliga eldsjälar. För två år sedan drabbades han av reumatism. Läkarna var beredda att sjukpensionera honom för resten av livet – men han tränade lätt och åt rätt kost. Idag löper han igen och har inga besvär längre.” (Ur: GT 4 juli 1971)

Vattenledningsvattnet är så förorenat att till och med bakterierna dör, säger Erik Östbye. Foto: GT 4 juli 1971.

 

En kommentar

 1. Källan borde rustas upp då det ofta är väldigt dåligt flöde,
  inte alls som på 70 och 80 talet.

  Har mailat arbetsledare på Park och natur som menar att
  lågt grundvatten orsakar detta, men jag har slängt ett öga under
  flera års tid och det verkar inte som att det kommer tillbaka
  till tidigare flöde utan någon åtgärd borde vidtagas.

  Mvh

Kommentarer är stängda.