Älgskådare fick fly upp i en tall

Älgar är inte ovanligt att träffa på i skogarna kring Delsjöarna. Älgtjuren i sidhuvudet träffade jag på den 1 oktober 2017 nära Brudarebacken och det är bara ett av många möten med älgar i området. Oftast får man en fin naturupplevelse, men ibland kan djuren komma lite väl nära. Det hände en grupp ”älgskådare” vid Härlanda tjärn hösten 1962. GT skildrade händelsen enligt följande.

”Älgarna har alltid haft ett gott öga till Göteborg och dess närmaste omgivningar. Vid Härlanda tjärn har det funnits älgar så gott som vart år men det är inte alltid de blivit observerade. En nyinflyttad Härlandabo hade hört att det skulle finnas en älgko med två årskalvar vid tjärnen och i början av veckan gick han ut för att se om han kunde träffa på familjen.

På hemvägen mötte han dem faktiskt och de passerade på fem meters avstånd från vår älgskådare, som hastigt gömt sig bakom en trädstam. Sedan dess har han hälsat på dem varje kväll och i torsdags tog han med några vänner och kameran med.

Helt programenligt stötte de på mamma älg och barn som ansade björk till middag i snåren. Sällskapet, tre vuxna och lika många barn, beslöt att fotografen skulle ta sig närmare och de övriga stannade vid en tall som de sedan klättrade upp i. Vår modige älgfotograf nalkades fru Älg som i sakta mak kom honom till mötes. På tjugo meters håll stannade han och tog sina bilder.

Då ropade plötsligt hans vänner åt honom att springa och nr han såg upp hade det granna djuren satt full fart framåt.

De sex älgvännerna fick sitta i tallen en halvtimme medan älgfamiljen slog sig ner omkring dem i skymningen. Älgarna lät sig inte störas varken av handklappningar eller kottkastning. Till slut beslöt i alla fall älgkon att uppsöka ett annat nattläger och deras beundrare kunde bege sig åt sitt håll.

Älgfamiljen är känd av härlandaborna som är glada över att ha dem som grannar. Älgarna är inte aggressiva och håller sig för sig själva men älgkon är mån om sina kalvar och man gör klokt i att inte tränga sig på och komma henne alltför nära så att hon känner sig hotad. Att hon gärna uppehåller sig så nära bebyggelsen visar ju också att hon känner sig trygg.” (Ur: GT 1962-09-23)

Ur: GT 1962-09-23

Källa:

Göteborgs-Tidningen (GT)

2 kommentarer

  1. 1978 hade vi en klassdag i Skatås och höll till på fotbollsplanerna. Vi var några som var ”bänkade” och helt plötsligt började övriga peka åt vårt håll och skrika och skratta.
    Vi upptäckte då att bakom oss i skogsbrynet stod en mixad grupp älgar, kanske 8 st.
    Kan säga att vi diskret avlägsnade oss med oanad hastighet…
    T

Kommentarer är stängda.