Reningsverket vid Brudaremossen skall nu börja byggas

Jag har tidigare berättat att det gjorts upp  planer för ett nytt reningsverk för att ta hand om gifterna från soptippen Brudaremossen. Idag meddelar Göteborgs stad (Miljö och kretslopp) att bygget startar nu under februari månad. Det kommer dock att dröja till början av 2020 innan reningsverket är i drift, vi kan alltså vänta oss en längre period av byggtrafik mitt inne i området. På stadens nättidning Vårt Göteborg skrivs följande:

Brudaremossens soptipp avvecklades 1978 och täcktes med schaktmassor och lera. Den gamla soptippen skapar dock så kallat lakvatten, förorenat regnvatten. I dag renas det bara till viss del och därför ska en ny anläggning för lakvattenrening byggas.

‒ Lakvattnet innehåller olika organiska ämnen som är farliga, bland annat PCB, säger Elisabet Porse, från förvaltningen Kretslopp och vatten.

I nuläget renas lakvattnet endast från vissa partiklar och oljas avskiljs. Därefter leds till det till avloppsreningsverket Ryaverket där ytterligare rening sker innan vattnet släpps ut i havet. Men avloppsreningsverk är byggda för att ta bort övergödande ämnen som kväve och fosfor, inte skadliga kemikalier.

‒ Den nya anläggningen kommer att ha flera olika vattenreningsprocesser, bland annat kemisk fällning samt rening via sand- och kolfilter för att ta bort de miljöfarliga ämnena, säger Stig Hård, projektledare.

Inte bara gifter
Slammet som avskiljs på Ryaverket innehåller också näringsämnen som behövs i jordbruket. Men det måste uppfylla vissa krav och gränsvärden enligt certifieringen Revaq. Ett av kraven är att lakvatten renas lokalt. Med den nya anläggningen kommer man kunna uppfylla det kravet.

4 kommentarer på “Reningsverket vid Brudaremossen skall nu börja byggas

  1. Pingback: Bilder från det nya reningsverket vid Brudaremossen | Delsjöområdets historia

  2. Pingback: Det nya reningsverket vid Brudaremossen tar form | Delsjöområdets historia

  3. Pingback: Det nya reningsverket – rostigt från starten | Delsjöområdets historia

  4. Pingback: Det nya reningsverket vid Brudaremossen – nästan färdigställt | Delsjöområdets historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: