Ge dig ut och Upptäck Skatås!

Nu finns den nya boken ”Upptäck Skatås” att köpa via nätet eller i butiker. Den finns även som e-bok.

E-boken finns bland annat hos dessa återförsäljare:

Äntligen är uppföljaren till ”Storstadens utmark” publicerad. Under de tio år som förflutit sedan den förra boken om Delsjöområdet har mycket nytt påträffats i arkiven. I boken väntar dig skildringar av flera sedan länge bortglömda händelser i området under de två senaste århundradena.

I ”Upptäck Skatås” är det ett 20-tal platser i terrängen kring den nutida motionscentralen som får sin historia berättad. Urvalet gjordes genom att välja platser inom två kilometers enkel gångväg från Skatås. Som läsare får du följa hur Skatåstrakten förvandlades till ett område för motion och friluftsliv. Dagens motionscentral har rötter i 1940-talets militär- och flyktingläger som blev ett friluftscenter, ”Göteborgs Vålådalen” enligt hur Göteborgs stads företrädare beskrev anläggningen. Förutom själva Skatås ges även området kring Härlanda tjärn stort utrymme, då det finns en rik friluftshistoria att berätta från det gångna århundradet då tjärnen blev stadens första anlagda insjöbadplats och en arena för idrott på vatten, både fruset och blött.

Friluftslivet i området har på många sätt förändrats sedan 1940-talet, idag finns ett större bredd än någonsin av olika sätt att vara aktiv ute i naturen.

Även om mycket förändras är det ändå den enkla och vardagliga promenaden som fortfarande är populärast, den kräver minimalt i form av utrustning men ger utövaren mycket tillbaka i form av hälsa och upplevelser. Ett bra sätt att få ut mer av promenaden i Skatås är att ta med boken ”Upptäck Skatås” ut på turen. Boken är lätt att ta med (formatet 12,5 * 19,5 cm) under en vandring i området. De 152 sidorna är rikligt illustrerade med färgbilder och äldre svart/vita fotografier samt kartor, i några fall även med angivna koordinater för att underlätta att hitta fram till exempelvis fornlämningar eller lämningar efter torp.

Vilka platser kan du hitta i boken? Kartan nedan visar dig inom vilket område som platserna finns.

Boken Upptäck Skatås visar dig vägen till platser inom det markerade området på kartan ovan.

 

Boken är utgiven av Universus Academic Press:

152 sidor, rikligt illustrerad i färg

 

ISBN:978-91-87439-44-5

 

Beskrivning:

Skatås i Delsjöområdet är Göteborgs mest välbesökta friluftsområde där människor från stadens alla delar möts under promenader, jogging, cykling eller andra friluftsaktiviteter.

I boken Upptäck Skatås finns tips på omkring 20 intressanta platser att besöka i området. Alla ligger inom två kilometers gångväg från motionscentralen

Friluftslivets tidiga genombrott skildras då människor från staden fiskade i områdets sjöar, ibland med livet som insats.

Dramatiskt var det också när tyskt stridsflyg lågsniffade över Skatås och Delsjöarna under andra världskriget och när torparfamiljen på Sandhåla blev brutalt överfallna 1847. Drama av ett helt annat slag inträffade 1978 då sändningarna från VM i fotboll stoppades på grund av en ekorre.

 

Om författaren

Per Hallén

Per Hallén är fil.dr. och universitetslektor i ekonomisk historia med ett stort intresse för stadens grönområden i allmänhet och Delsjöområdet i synnerhet. Boken Upptäck Skatås är en uppföljare till Storstadens utmark som publicerades 2007 av samma författare.