Tävlingen ”Upptäck Skatås” är avgjord!

Ett stort tack till alla er som var med och tävlade. När nu alla svar granskats har tre vinnare också kunnat utses, alla som vunnit har fått e-post idag. Främsta kännare av Delsjöområdet 2017 var Lisa, men hon får samma bok som de på andra och tredjeplatsen, men lite extra ära genom detta omnämnde! Är du nyfiken på svaren? Härmed publiceras FACIT:

Bild 1: Vilken plats visar bilden? Toppen av Brudaremossen.

Bild 2: På vilken byggnad i Delsjöområdet hittas detta ”S”? S i Skatås på motionscentralens fasad.

Bild 3: Från vilket årtionde under 1900-talet är bilden? 1950-talet, bilden är från damernas skridsko SM på Härlanda tjärn 1952.

Bild 4: Om du är uppmärksam när du sätter dig / passerar bänkarna i Delsjöområdet kanske du har upptäckt denna bänk. Utmed vilken väg hittar du bänken? Slättåsvägen.

Bild 5: På en byggnad i Delsjöområdet finns denna text, vad är det som grundades 1927? Delsjökolonin.

Bild 6: En detaljbild från en liten vattenyta med en brygga, men här skall man inte bada! Varför skall du inte doppa dig här? Vattnet är lakvatten från Brudaremossen.

Bild 7: Detaljbild från ett historiskt foto ur den kommande boken ”Upptäck Skatås”. Bilden visar några av de rödmålade barackerna som ännu står kvar nära motionscentralen. Bilden är alltså från 1900-talet, men vilket årtionde? 1970-talet, närmare bestämt 1972.

Bild 8: Ute i Delsjöskogen finns lämningar efter torp i form av husgrunder och jordkällare. Dagens bild är från ingången till en av dessa jordkällare, vilket torp kan den ha tillhört? En ytterligare ledtråd är att inte långt från denna plats avled en piga under kolerans härjningar 1834… Torpet Sandhåla.

Bild 9: Den motionscentral som invigdes 1972 kom att förstöras i en troligen anlagd brand, bilden visar en detalj ur ett historiskt foto ur den kommande boken ”Upptäck Skatås” där göteborgare betraktar förödelsen. Vilket år inträffade branden? År 2002.

Bild 10: Bilden visar en område med en ny aktivitet som tillkommit invid Skatås under 2017. Vad är det som utövas på denna plats? Mountainbike, ”pump-track”, men även ”cykel” hade accepterats som rätt svar.

Bild 11: Bilden visar en detalj av ett hus i Skatås närhet, vilket är husets namn? Mon.

Bild 12: Det finns torn du kan klättra upp i inom Delsjöområdet! Skylten visar dig väg till ett sådant, men vad används tornet till? Fågelskådning.

Bild 13: De röda stugorna är välbekanta för alla besökare i Skatås. Stugan på bilden tillhör de som fortfarande står kvar på sin ursprungliga plats, uppförd åt militären men senare använd som en av byggnaderna inom flyktinglägret. Vilket nummer har stugan? Stuga nr 3.

Bild 14: Fotot visar ett torp som inte längre finns kvar, vilket torp är det som bilden visar? Torpet Skatås, fotot är från år 1937.

Bild 15: Under senare år har det kommit flera nya aktiviteter till Skatås. Bilden visar en del av en anläggning där en av dessa nya aktiviteter bedrivs, vad är det man kan syssla med här? Detta var en svår fråga, endast en tävlande hade rätt svar här, och rätt svar är: Fotbollsgolf.