Kraftfulla reaktioner på förslaget att bygga Kinas konsulat i Stora Torps park

[Sidan uppdaterades 2017-12-17]

Reaktionerna på förslaget att låta Kina köpa och bebygga 1700-tals parken vid Stora Torp, porten till Delsjöområdet, har varit starka. Först spreds nyheten via nätet, bland annat denna sida, några timmar senare kom nyheten att få än större spridning när SVT väst skrev om planerna på sin hemsida. ”Kina kan få bygga konsulat – i Delsjöområdet”, därefter har även Sveriges radios hemsida lyft fram nyheten ”11.000 kvadratmeter kinesiskt konsulat i Delsjöområdet”. Till P4 säger moderaterna att de är emot förslaget och liberalerna att de är kritiska. Den socialdemokratiske ordföranden i nämnden Jahja Zeqiraj säger till P4 ”Det finns ingen anledning till att vara orolig i det här läget, vi har gjort ett grundligt arbete och möjligheten både till frågor och svar kommer att finnas”.

Under söndagen den 17 december meddelade miljöpartiet, som kan agera vågmästare i denna fråga, att det blir ett nej till markanvisning för ett konsulat vid Stora Torp. Se denna länk.

Vill du protestera? Skriv under namninsamlingen (länk till namninsamlingen), namninsamlingen passerade 1000 underskrifter under natten 16-17 december, men det behövs måna fler! Du kan också skicka mail till ansvariga politiker, du hittar en sammanställning av adresser via denna länk, längst ned på den länkade sidan finns kontaktinformationen.

För att inte någon ledamot i Fastighetsnämnden skall kunna hävda sig okunnig om Stora Torp och dess värdefulla kulturlandskap har jag idag skickat en utredning, som gjordes 2014 under försöken att rädda gårdens stallbyggnader, till samtliga ledamöter och ersättare i nämnden. Det är ett omfattande dokument som bland annat beskriver parkens historia. Jahja Zeqiraj var med och räddade stallbyggnaderna, nu återstår att se hur han agerar denna gång. Vi som kontaktat nämndens ledamöter har fått en inbjudan att träffa bl.a. ordförande och 1:e vice ordförande under helgen, förhoppningsvis kan jag återkomma med en rapport om detta möte.

SVT väst: Se inslaget via SVT Play. (tillgängligt till och med 22 december 2017)

SVT väst: ”Planerat kinakonsulat upprör bland de boende”.

SVT väst: ”Ansvariga politiker fick svara på kritik mot kinesiskt konsulat

Rapport uppmärksammade konsulatsplanerna i sändningen 19.30 under lördagen den 16 december. Sändningen kan ses via denna länk fram till 23 december 2017.

GöteborgDirekt: ”Kina vill bygga generalkonsulat – i populära fritidsområdet”.

Göteborgs-Posten: ”Kinesiskt konsulat upprör de boende” (kräver att man betalar för att läsa denna text)

I Göteborgs-Posten har idag också Martin Wannholt (DEM) med flera andra ur samma parti skrivit en debattartikel ”Barn och natur – eller en ny kinesisk mur?”.

I Göteborgs Fria: ”Kinas nya konsulat – en kontroversiell historia”.

Insändare i Göteborgs-Posten 16 december: ”Markanvisning utan motstycke”, av Susan Turnsek Dahllöf, Arkitekt SAR MSA.

Örgryteföreningen uppmärksammar planerna på sin hemsida: ”Kina vill bygga generalkonsulat i Stora Torps park”.

Nätverket Trädplan Göteborg: ”HJÄLP TILL att BEVARA STORA TORP!!!

Finns det fler tidningar / nätsidor som berör detta ämne? Tipsa gärna genom att använde kontaktformuläret.

 

Det har också skapats en namninsamling:

UPPROP MOT BYGGNATION PÅ ÄNGEN VID STORA TORP!

Om du har hittat fler namninsamlingar, maila gärna länkarna till mig via kontaktformuläret.


Vill du läsa mer om Stora Torp och parken i ett historiskt perspektiv? Via dessa länkar (det finns fler i arkivet) hittar du mer information här på Delsjöområdes historia.

Stora Torp

Fritiof Olof Kogge ville rädda Stora Torp

Stora Torp med omgivningar – då och nu

Sekelskiftets Stora Torp

När Stora Torps ladugård brann

Lantauktion på Stora Torp 1943