Finalloppet 1968-2017

Idag, den 4 november 2017, firade Finalloppet 50 år. Det hela tog sin början hösten 1967 när några medlemmar i Skidklubben var ute och röjde banan För Göteborgsloppet, en skidtävling som gick mellan Hindås och Göteborg. Men det finns aldrig någon garanti för en vit vinter i Göteborgstrakten så det uppstod en idé att organisera ett terränglopp på skidspåret för att arbetet med att anlägga banan inte skulle ha varit förgäves. Loppet skulle förläggas efter orienteringssäsongens slut och som en final på friidrottssäsongen, därmed blev namnet Finalloppet. Skidspåret visade sig inte hålla måttet för tävlingen så befintliga stigar fick utnyttjas. Det första loppet hade sina startplatser i Salmared i Landvetter och för damerna gick starten i Öjersjö. (finalloppet.com)

Hösten 1969 bjöd på en rejäl utmaning i form av en svår höststorm som fällde många träd över banornas sträckning. En verklig delsjöprofil, Allan Alfredsson, ledde då arbetet med att rensa upp inför tävlingen. Läs mer om Allan via denna länk ”Allan från Bengtstorpet”.

Mer att läsa om tävlingens historia finns på loppets hemsida. Innan jul lär också Roger Anderssons jubileumsbok komma att finnas tillgänglig, läs mer via denna länk. Resultaten från årets tävling hittar du via denna länk. Under dagen dokumenterade jag några händelser och personer ute i Delsjöskogen, kanske hittar du någon du känner eller kanske dig själv på någon av bilderna!

Detta bildspel kräver JavaScript.