Kräftfisket i Delsjöarna har en lång historia

Fredagen den 18 augusti inleds 2017 års kräftfiske i Stora Delsjön. (sportfiskarna.se) Det brukar vara populärt bland göteborgarna att vara med även om kräftpesten 1993 hade slagit så hårt mot sjöarna att fisket av flodkräftor fick upphöra. Det var först i augusti 2010 som traditionen återupptogs efter att de inplanterade signalkräftorna blivit tillräckligt många. (GP 2010-08-12)

Fisket efter kräftor i Delsjöarna är dock en mycket gammal tradition. Jag misstänker att det är få bland årets deltagare som känner till att det redan under början av 1600-talet bedrevs ett aktivt fiske i Delsjöarna av fiskare utsända från Älvsborgs slott. I räkenskaperna från slottet berättas exempelvis att det år 1604 fångades 19 tunnor insjöfisk samt en tunna kräftor ur Delsjöarna för slottets behov. (Landskapshandlingarna 1604, även Hallén 2007, s. 87)

Hur det går i årets upplaga av kräftfisket i Stora Delsjön återstår att se. Eftersom vi här är intresserade av historia skall vi blicka tillbaka till året 1978 och återge en artikel ur GT.

Ur: GT 1978-08-10

”Delsjön kl 17 igår: Kräftorna håvas upp.

Delsjöns betydelse för Göteborg ökar. Vår natur skönaste sjö är inte bara vår kräftsjö. I går, på kräftfiskets premiärdag plockades hundratals små krypare upp ur Delsjöns vatten. Det var en premiär i dubbel bemärkelse, dels säsongspremiär, dels premiär för första kräftfisket på många många år. Premiärfisket skedde i GP:s välordnade regi.

* Agnades

Det myllrade av folk strax före det magiska klockslaget 17 då hovarna fick sänkas i vattnet. Pappor och mammor, flickor och pojkar, killar i sjöstövlar och tjejer i soldräkt, kaffepannor puttrade, Kållepojkarna spelade, man grillade korv och man tog sig i väntan på premiären ett dopp.

Hävarna agnades med mört, abborre, brax, löja och andra kräftdelikatesser. Runt sjön fanns 220 håvar utsatta.

Redan någon minut efter klockan 17 såg pappa Sören Finne en hungrig kräfta närma sig håven och krypa ned i denna och gå till attack mot agnet. Vips åkte burken upp och premiärkräftan sprattlade på grästuvan. Grabben Thomas var kvickt framme med långfingret och mätte fyndet. Jo, den höll väl de lagstadgade 9,5 m.m. Håven åkte ned igen och efter någon minut håvade pappa Sören upp två nya krypare.

* Premiär

Han var van kräftfiskare Sören Finne, mölndalsbo som var med när det kryllade av kräftor i Stensjön och det fanns gott om dem i Rådasjön. För många av deltagarna i GP:s premiärfiske var det första gången man fiskade kräftor. Elisabeth Fernborn 12 år och från Kullavik är haj på makrill, vitling och torsk, men hade aldrig förr fiskat kräftor.

Stilla satt hon och väntade på att hennes håv skulle fyllas. Hon utgjorde en söt vinjettbild till årets populäraste fiskafänge.

Torsten Petre” (Ur: GT 1978-08-10)


Bilden i sidhuvudet är hämtad från Havs och Vattenmyndigheten. Illustration: Lennart Molin.

Källor

Internet

http://www.sportfiskarna.se (2017-08-12)

Kammararkivet (KA)

Landskapshandlingarna, Västergötland, år 1604-4A.

Litteratur

Hallén, Per, ”Kungsgården 1570-1655 ett statligt storgods”. Hallén, Per, Majornas historia: krig och oxar, sill och socker : nedslag i uthamnen Majornas historia fram till 1920, Göteborg, 2007.

Tidningar

Göteborgs Posten (GP)

Göteborgs Tidningen (GT)