Kulturarvsdagen 2017 vid Stora Torp

Andra helgen i september arrangeras varje år ”kulturarvsdagen” som är en del av  European Heritage Days. Årets tema, ”Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter”, är brett och ger många möjligheter till att skapa evenemang och aktiviteter under kulturarvsdagarna. Natur och kulturarv är ofta sammanflätade och erbjuder spännande miljöer att upptäcka och utforska.

Temat passar utmärkt för att visa upp Stora Torps fina kulturlandskap. Boka därför redan nu in söndagen den 10 september för en guidad vandring vid Stora Torp.


Program

Tid: 11:00 – 14:00

Vandringen arrangeras av Göteborgs Hembygdsförbund och guide är Per Hallén. Vi inleder utanför entrén till Stora Torp (det vita stenslottet). Varför ligger detta ”slott” här och vad fanns på platsen tidigare?

Stora Torp är en av Göteborgs bäst bevarade gårdsmiljöer med huvudbyggnad, ekonomibyggnader, torp, hägnader och spår av odlingslandskap och trädgårdsanläggningar.

Vi går därefter en promenad i parken och tittar på lämningar efter försvunna dammar och parkgångar. Från parken kommer vi till de gamla ekonomibyggnaderna som Göteborgs stad nyligen ville riva, men som nu räddats. Där finns många lager av historia att berätta om, till och med en försvunnen by! Denna del av vandringen går i lätt terräng, möjligen över någon gräsmatta.

Därefter går vandringen uppför backarna till torpet Kolmaden, en av de äldsta tomterna för torp i Delsjöområdet. Vandringen hit är lite mer krävande p.g.a. höjdskillnaden, men grusvägen är utmärkt. Vi avslutar på toppen av Korpberget där Blå tornet en gång reste sig, ta gärna med lite fika så kan vi avrunda kulturarvsdagen med samtal kring områdets historia. Vid Blå tornet hade folket på Stora Torp firande av gökotta, midsommar m.m., en picknick på Korpbergets topp är alltså en fortsättning på en lång tradition vid Stora Torp.

Hålltider för programpunkter:

Söndag, 10 september, 2017

11:00 – 14:00 Guidad vandring vid Stora Torp

Plats:

Adress: Alfred Wigelius väg 10, Göteborg

Landskap: Västergötland

Vägbeskrivning: Till Stora Torp kommer du enklast med linje 5 till Bögatan.
Vid Stora Torp finns inte någon allmän parkering då närområdet fortfarande är en byggarbetsplats. Parkeringsplatser får sökas i de närbelägna bostadsområdena, alternativt Delsjöbadets parkering men det alternativet innebär ca 1,5 km promenad till Stora Torp.Arrangörer: Göteborgs HembygdsförbundLänk till webbplats: http://www.goteborgshembygdsforbund.se/