Bertilsson ville lära folk att leka

Per Bertilsson, ägare av Delsjökärr, var under slutet av 1950-talet en välkänd personlighet i Göteborg och stugan var en mötesplats för många av stadens invånare. Men Bertilsson bekymrade sig över att det inte längre var många som kunde konsten att leka! Under rubriken ”Vill lära folk leka, bygger egen lekplats” berättade Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning i augusti 1959 om planen på en lekplats.

”Att någon bryr sig om ifall andra har tråkigt är inte så vanligt. Men en gör det: kapten Per Bertilsson på Delsjökärr. Nu har han börjat göra en jätteanläggning för att lära folk leka. Nära ett tunnland äng skall förvandlas till lekplats. Det är inte många som kan konsten att leka nu för tiden tycker kapten Bertilsson. Bertilssons stuga vid Delsjökärr i östra ändan av Lilla Delsjön är ett kärt begrepp för många göteborgare. Dit ställer åtskilliga trötta stadsbor kosan om söndagarna för att dricka en kopp kaffe och njuta av den vackra naturen.

Nu har kapten Bertilsson låtit plöja upp och jämna ut de ängar, som ligger mellan stugorna och sjön. Där skall han anlägga en lekplats, nära ett tunnland stor.

På fältet skall han bygga kägelbanor och badmintonplaner. Där skall man vidare kunna spela krocket och roa sig precis som man vill. Skolungdomar som kommer på besök skall få leka som de önskar.

– Här skall barnen verkligen få leka, förklarar kapten Bertilsson. De skall inte hoppa höjd och sprka boll. det kan de göra i stan. Idrottens stränga regler förtar det initiativ och den skaparglädje, som är av vikt för ungdomens fostran. Jag tror det är nyttigt att barn får klättra i träd och falla ner och slå sig.

Det skall de få göra hos kapten Bertilsson. Om de har lust” (Källa: Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 17 augusti 1959)

Är det kanske någon läsare som känner till om denna lekplats blev färdigställd?

Kapten Bertilsson i augusti 1959. Foto: GHT.

En kommentar

Kommentarer är stängda.