Tältboende tvingas bort efter tolv år i Delsjöskogen

Idag rapporterar GP om en man som bott i tält, året om, sedan 2005 i Delsjöskogen. Utifrån beskrivningen i tidningen bör det röra sig om den lilla bosättningen norr om Lilla Delsjön. Vi är många som känt till mannens läger och även talat med honom under besök i området. Men 2014 kom det en anmälan från en kvinna som träffat på lägret med tält, sopsäckar, gasoltuber och högar med olika föremål under presenningar.

Området han valt att tälta i är naturreservat och hans tält står inom strandskyddat område dessutom. Det fanns knappast något annat val för Länsstyrelsen än att uppmana honom att lämna platsen och städa upp i området.

GP berättar även att det socialdemokratiska kommunalrådet (2003-10) Helena Nyhus besökt mannen men valt att inte gå vidare med ärendet utan låta honom bo kvar. Efter 2014 års anmälan ansökte mannen om dispens från strandskyddet och naturreservatets föreskrifter men den avslog och sedan dess har ytterligare en anmälan om olovlig camping och nedskräpning skickats in till myndigheten. Nu har han fått tre veckor på sig att flytta och återställa området.

Det har gjorts försök att lösa frågan på annat sätt via de sociala myndigheterna, uppges det i tidningen, men det har varit en svårlöst fråga. Helena Nyhus säger att ärendet visar hur svårt samhället har att hantera människor som lever annorlunda. Den svårigheten har alltid funnits. Här på Delsjöområdets historia berättade jag 2016 om tidigare händelser där myndigheterna försökt få bort de som olovligt bosatt sig kring Delsjöarna, det finns mer att läsa via denna länk.

En kommentar

Kommentarer är stängda.