När Delsjö-kolonisterna fyllde 30

Den 14 maj presenterade jag ett tidningsklipp från 1928 när stugorna i kolonin höll på att byggas. Idag fortsätter detta tema med ett tidningsklipp från juli 1957 när kolonin fyllde 30 år. Göteborgstidningen berättade om firandet under rubriken ”Delsjö-kolonisterna fyller 30, Ingen vill byta koloni mot bil”.

”Han är Delsjö-kolonins grand old man, 87-årige Alfred Svensson. Han har haft sin stuga så länge kolonin varit koloni. Varje år är han den förste som flyttar dit och den siste som flyttar därifrån. Han trivs i stugan. Och ensamheten.

Alfred Svensson var en av de första som började påta i jorden på Delsjö-kolonin. Han var en av de första som satte fruktträd, och en av de första som fick upp grind. Men nu kan jag inte göra smycket, säger han. Mina gamla ben orkar inte. Huset behöver målas men det får vara. I fjol började jag ta upp stenarna ur gången för att göra en ny, men jag kan inte fortsätta. Jag bara läser. Men jag trivs i alla fall.

Alfred Svensson var förresten med den dag då kolonitanken föddes. Det var på en agitationsresa i Västergötland i slutet av 1800-talet. Han berättar: Vi for genom vackra trakter. Träffade trevliga och lyckliga människor. Alla bodde de i små röda stugor med en täppa omkring. Vi tänkte att blir man lycklig av att bo i en liten röd stuga så ska minsann också göteborgarna kunna bli lyckliga.

Några år senare skapades Burgårdskolonin, nu försvunnen. Men Alfred Svensson fick aldrig bli lycklig. Det kom en fnurra på tråden och han fick aldrig någon kolonilott. I stället skaffade han sig en tomt i Delsjö. Men det var många, många år senare. Och i dag när koloniområdet fyller 30 år och de 132 småstugeägarna samlas kring den lövade dansbanan för att dricka kaffe, prata och fira jubileum sitter Alfred Svensson på hedersplats. Fattas bara annat säger Gustaf Toftevall, kolonins föreståndare och mannen som skall göra allt. Han är den främste av oss. Ingen kan mäta sig med honom.

Av Delsjö-kolonins grundare återstår idag ett 30-tal. En av dem, Max Magnusson säger: Det var roligare när vi började för 30 år sen. Då var koloniandan en annan. Arbetet förde oss samman, gjorde oss till en enda stor familj.

Inga ungdomar

I Delsjö-kolonin bor bara äldre och medelålders folk. Inga ungdomar syns till. Och inga nygifta par skaffar sig stuga. Nu vill man hllre ha bil, säger Sixten Lundberg, en av veteranerna. De begriper inte tjusningen. Jag vill inte byta bort stugan mot en bil. Och det vill inte någon i Delsjökolonin.

Sylve.” (Göteborgs-Tidningen 7 juli 1957)

Elam Hermansson och Verner Schölin 1957.. Foto: Göteborgs-Tidningen.

I sidhuvudet syns Max Magnusson och Per Jansson, fotograferade av Göteborgs-Tidningen i samband med 30 års firandet.