Renoveringen av Stora Torps stallar

Den 7:e februari var jag senast på besök i Stora Torps stallar (se denna länk). Då var de flesta av golven uppbrutna och man stod inför problem med tak, takstolar och väggar som inte var i bästa skick. När jag idag gjorde ett nytt besök bakom kulisserna väntade många trevliga överraskningar då ombyggnaden och renoveringen tagit rejäl fart.

Redan utanför möts man av en livlig aktivitet.

Här grävs för att ge stallet ett eget avlopp och det förbereds för vatten till byggnaderna. Foto: Per Hallén 2016

Här grävs för att ge stallet ett eget avlopp och det förbereds för vatten till byggnaderna. Foto: Per Hallén 2016

Gaveln på stallbyggnaden har nu "kommit fram" ur byggnadsställningarna. Foto: Per Hallén 2016

Gaveln på stallbyggnaden har nu ”kommit fram” ur byggnadsställningarna. Taket skall snart få tegel, ett någorlunda tidstypiskt tak om än inte med handslaget enkupigt tegel, det har inte Göteborgs stad råd med. Foto: Per Hallén 2016

Den gula färgen har tagits fram utifrån det äldsta färglagret som påträffats. Färgen är gjort helt på naturliga produkter, så som det var när huset uppfördes vid 1800-talets mitt. Förhoppningsvis kan övriga byggnader också få samma färgsättning.

Nu ligger inte längre panelen direkt mot marken och huset skyddas av dränering. Foto: Per Hallén 2016

Nu ligger inte längre panelen direkt mot marken och huset skyddas av dränering. Foto: Per Hallén 2016

Foto: Per Hallén 2016

Foto: Per Hallén 2016

Det har krävts uppfinningsrikedom för att stadga upp det lutande huset. Foto: Per Hallén 2016

Det har krävts uppfinningsrikedom för att stadga upp det lutande huset. Foto: Per Hallén 2016

En bredare dörr har fått sättas in i stallet, allt enligt krav från Jordbruksverket.

Givetvis skall även dörren bli rödmålad. Foto: Per Hallén 2016

Givetvis skall även dörren bli rödmålad. Foto: Per Hallén 2016

Här skall hästar få sina boxar, men nu är golvet stabilt och välbyggt. Foto: Per Hallén 2016

Här skall hästar få sina boxar, men nu är golvet stabilt och välbyggt. Foto: Per Hallén 2016

Nya pelare har fått sättas in för att bära upp loftvåningen ovanför. Foto: Per Hallén 2016

Nya pelare har fått sättas in för att bära upp loftvåningen ovanför. Foto: Per Hallén 2016

Den gröna färgen kommer att användas i rummet när allt är klart, bland annat på boxarna där hästarna skall stå. Foto: Per Hallén 2016

Den gröna färgen kommer att användas i rummet när allt är klart, bland annat på boxarna där hästarna skall stå. Foto: Per Hallén 2016

Foto: Per Hallén 2016

Golven är färdiga i nästan hela stallet. Foto: Per Hallén 2016

I den gamla ladugården pågår just nu omfattande renoveringsarbeten.

Trappan går upp mitt i de gamla foderbåsen. Fönsterna håller på att renoveras och mycket timmer har fått bytas ut. Foto: Per Hallén 2016

Trappan går upp mitt i de gamla foderbåsen. Fönsterna håller på att renoveras och mycket timmer har fått bytas ut. Foto: Per Hallén 2016

Foto: Per Hallén 2016

Foto: Per Hallén 2016

Uppe på loftet har det krävts mycket arbete för att rädda det gamla taket och många delar har fått bytas ut, stadgas och höjas för att få konstruktionen i balans.

Foto: Per Hallén 2016

Loftet ovan ladugården, mitt i bild syns trappan till den nedre våningen.. Foto: Per Hallén 2016

Loftet ovan stallet. Foto: Per Hallén 2016

Loftet ovan stallet. Foto: Per Hallén 2016

Under en renovering görs ibland fynd av tidigare byggare. På några av takbjälkarna finns de ursprungliga timmermännens markeringar kvar.

Spår från år 1850. Foto: Per Hallén 2016

Spår från år 1850. Foto: Per Hallén 2016

Det finns även spår av när man tog ut stockarna ur skogen. Titta på bilden nedan, ni ser ett hål i stocken som inte har något med konstruktionen att göra. det är ett hål som gjordes för att släpa ut stocken (granen) ur skogen där den växte.

En lite lämning, men intressant, från den tiden då allt arbete gjordes för hand och med hjälp av dragdjur. Ett hål att fästa en krok i för att få ut stocken ur skogen. Foto: Per Hallén 2016

En lite lämning, men intressant, från den tiden då allt arbete gjordes för hand och med hjälp av dragdjur. Ett hål att fästa en krok i för att få ut stocken ur skogen. Foto: Per Hallén 2016

På baksidan av ladugården pågår nu arbetet med att laga taket. Foto: Per Hallén 2016

På baksidan av ladugården pågår nu arbetet med att laga taket. Foto: Per Hallén 2016

Foto: Per Hallén 2016

Foto: Per Hallén 2016

Foto: Per Hallén 2016

Foto: Per Hallén 2016

Foto: Per Hallén 2016

Foto: Per Hallén 2016

One Comment on “Renoveringen av Stora Torps stallar

  1. Underbart att detta får leva kvar och uppskattat att denna renovering följs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: