Brudarebacken – långt från alperna

Den senaste veckan har det rått riktiga vinterförhållanden i Delsjöområdet med den för våra trakter ovanliga temperaturen på 10-12 minusgrader. Vid Brudaremossens skidbacke /Brudarebacken arbetar snökanonerna med att skapa skidföre, vi skall därför återvända till 1982 och en tidningsartikel i Göteborgs Posten som berättar om när klubben fick till ett antal förbättringar vid skidanläggningen.

”Det är full verksamhet i Brudaremossens skidbacke på gamla soptippen i Göteborg. Ytterligare en släplift fördubblar kapaciteten till 1600 skidåkare i timmen. Dessutom kommer säsongen att förlängas betydligt tack vare en snötillverkningsanläggning. Den 1 december tror sig den entusiastiske föreståndaren Rune Andersson kunna öppna backen och presentera nyheterna för allmänheten.

Efter ett par år av motgångar kunde äntligen liften vid Brudaremossen startas den 23 december 1981. Tyvärr försvann snön veckan före sportlovet men på ca sju veckor lyckades ansvariga Göteborgs Skidklubb sälja nära 9000 liftkort. Succé. Backen blev så populär att det snabbt konstaterades att liftkapaciteten borde ökas samt att konstgjord snö var en nödvändighet.

Till vintern blir det två parallella släpliftar med en sammanlagd kapacitet av 1600 skidåkare i timmen. Och snökanoner kommer att se till att det finns snö i förhoppningsvis fyra månader. Några frivilliga från Göteborgs Skidklubb med Rune Andersson i spetsen har grävt ett 650 meter långt dike, halva sträckan för hand, från backen till Härlanda tjärn varifrån vatten skall pumpas upp till backen. Eftersom det skulle bli för dyrt att spränga sig ned på frostfritt djup har rören isolerats. Dessutom har det lagts en värmekabel intill rören.

-Vår målsättning är att snötillverkningsanläggningen skall vara klar och tas i bruk den 1 december men det är inte säkert att servicehuset är färdigt då, säger Rune Andersson. Backen kommer att hållas öppen dagligen mellan kl 10 och 15. Kvällsöppet blir det mellan kl. 17 och 21 två gånger i veckan.

-Vi har fått starkare strålkastare nu. De som vi skulle använda förra säsongen var alldeles för svaga, säger Rune Andersson. Hela anläggningen kommer att kosta ca 800 000 kronor. Göteborgs kommun skjuter till 110 000 kr i anläggningsstöd och driftsansvariga Göteborgs Skidklubb bidrar med 75 000 kr. Det egna arbetet beräknas till ca 150 000 kr. Vidare lånar Skidklubben 150 000 kr som Göteborgs kommun förhoppningsvis går i borgen för.

-Vi har som målsättning att anläggningen skall vara skuldfri om tio år, säger Rune Andersson, initiativtagare till Brudaremossens skidbacke.

Brudaremossen är ingen imponerande alpin anläggning med en fallhöjd på 42 meter och en pistlängd av 270 meter, men det är en utmärkt bra träningsbacke för nybörjare, barn och familjer. Kan snökanonen tas i bruk redan i december är backen också fördelaktig för några testdagar innan det bär iväg till alperna eller fjällen.
Göran Norlén” (Göteborgs Posten 14 oktober 1982)

GP1982

Det är numera långtifrån säkert att det blir kallt och snö i Göteborgsområdet och de många gröna vintrarna har varit ett problem för anläggningen. Under 2011 hotades skidbacken av nedläggningen då det inte längre fanns pengar att rusta upp den slitna och av vandalisering hårt ansatta utrustningen. Läs och lyssna mer via ett inslag i P4 2011. Backen överlevde denna kris – lyssna på detta inslag i P4 från februarilovet 2015. Där berättades det att backen hade hela 60 besökare under dagen, ganska långt ifrån 1980-talet då man räknade med 1600 personer i liftarna varje timma.