God Jul

I Albert & Herberts julkalender från 1982 finns en mindre anknytning till Delsjöområdet. Några scener i avsnitt 17 ”Granen” spelades in vid Stora Torp och på Liedbergsgatan i Skår. Skrothandlarparet hade lämnat Haga för att försöka köpa en ”antik potta” som fanns till försäljning på Granliden (i verkligheten Liedbergsgatan). Resan dit gick i släde, Herbert som egentligen ville åka ensam fick till slut ändå med sig sin far på turen. Inspelningen av slädfärden gjordes på Storatorpsvägen utanför trädgårdsmästarebostaden. I bakgrunden kan man se husen vid Iskällareliden.

Släde

Det var naturligtvis praktiskt att förlägga inspelningen till Storatorpsvägen då TV-huset på den tiden låg bara några hundra meter bort. Även Skår låg på ett behändigt avstånd från TV-huset och den lilla Liedbergsgatan som mynnar i en gångstig upp mot Delsjöområdet ansågs vara en lämplig plats för skrothandlarnas försök att köpa en dyrbar antik potta. Albert lämnas kvar i släden medan Herbert går in för att göra upp affären.

Granliden

Liedbergsgatan
Huset har under lång tid genomgått en totalrenovering, inget är idag kvar av tomten så som den såg ut under inspelningen 1982.

Albert passar på att hugga sig en julgran inne på tomten vid huset – en hederlig man har väl rätt att hugga julgran på privat tomtmark när han har betalat skatt hela livet…. Förvecklingarna blev givetvis många och pottan gick i tusen bitar när husägaren kastade den efter Albert!

Med denna lilla berättelse med koppling till både TV-historia och platser i/invid Delsjöområdet vill jag önska alla läsare en riktigt God Jul!