Delsjöområdets historia får en ”slogan”

Omedelbart under ”Delsjöområdets historia” har det funnits ett tomt fält, inget som ni läsare märkt något av naturligtvis, men nu är det fyllt med en ”slogan”. Det skulle givetvis vara en text med historisk koppling och i Svenska Turistföreningens bok ”En bok om Göteborg” från år 1931 hittade jag följande text:

”Delsjöområdet. Från S:t Sigfrids plan är det inte svårt att hitta vidare ut till Delsjöarna. Råkar man komma den vägen en vårsöndag, finner man en jämn ström av promenerande, ty en tur till Delsjön hör till den rätte göteborgarens vanor.
Vägen förbi Stora Torp går fram mellan vackra skogspartier med omväxlande löv- och barrträdsvegetation, och så småningom öppnar sig utsikten över Stora Delsjön. Vintertiden kommer den skridskoåkande ungdomen hit, men sommartid är det inte tillåtet att komma sjön närmare än till stränderna.
Badning är förbjuden, och det hänger samman med Delsjöarnas uppgift som vattenreservoarer för Göteborg. Den äldsta vattenledningen gick från Kallebäck, men den var för länge sedan föråldrad och otillräcklig, då vattenverket vid Stora Delsjön anlades år 1870.
Reningsverket ligger strax intill, där vägen når fram till sjön. Vill man längre bort, får man kliva upp och ner över åsarna och trampa smala stigar över ljungbackarna. Men mödan lönar sig. Naturen får ett vildare och mer ursprungligt drag, när man kommer bort mot Lilla Delsjön. Mellan sjöarna löper en ås, Edsåsen, och den är genomskuren av Edsån, som förenar de båda sjöarna med varandra.”

Det var ganska självklart att meningen ”ty en tur till Delsjön hör till den rätte göteborgarens vanor” skulle få bli undertexten till Delsjöområdets historia!

En kommentar

Kommentarer är stängda.