God Jul!

God_Jul

God Jul! Idag firar väl ”alla” en ”traditionsenlig” jul? Men, vad är egentligen en traditionsenlig jul? Hur firade torparna på utmarkerna julen för hundra eller två hundra år sedan? På bloggen ”Göteborgs historia” publicerade jag idag ett inlägg om den gamla göteborgsjulen som berättar om hur julfirandet förändrades under 1800-talet. Den återgivna artikeln skildrar hur firandet gick till inne i staden, bland annat de stora julutställningarna på Bloms hotell och sal.

Torparna som bodde inom det som idag är Delsjöområdet kanske fick i uppgift att gå till granngårdarna med julklappar. Då skulle klappbäraren vara maskerad, ibland men inte alltid, till en bock, för att mottagaren av julklappen inte skulle ana vem som sänt gåvan. Kanske blev en och annan torpare indragen i den stora julkarnevalen som drog fram genom Göteborgs gator på julaftonen, kanske blev någon utsatt för de bedragare och kriminella som efterhand också utnyttjade karnevalen för att utföra rån och inbrott! Något torp kanske fick besök av berusade stjärngossar som drog runt i trakten och ställde till med problem från julaftonen fram till trettondagen! Då liksom nu fanns det problem kring stora högtider och 1894 infördes ett förbud mot maskerade personer (förefaller bekant…) på allmän plats vilket innebar slutet för julkarnevalen i staden.

Gåvor i samband med julen var vanliga, inte bara julklappar utan även gåvor från de rika till de fattiga. Under lång tid förekom utdelning av matvaror vid bodarna i staden där de fattiga fick lov att hämta julmat. Om torparna i Delsjöområdet gick in till staden för att hämta mat är okänt, men det finns ett bevis för att Ekmans på Stora Torp delade ut mat på julaftonen till sina torpare. Bilden nedan visar ett utdrag ur räkenskaperna för gården där kaffe, socker, risgryn, fläsk och bullar inköpts för torparna på Stora Torp till julaftonen 1853.

Källa: Stora Torps privatarkiv. Landsarkivet i Göteborg.
Källa: Stora Torps privatarkiv. Landsarkivet i Göteborg.

En torpare år 1800 firade inte samma jul som en torpare år 1900, för att inte tala om skillnaden mellan julfirandet 1800 och 2014. Den traditionsenliga julen är ständigt i förändring, vilket väl är tur, annars hade den knappast kunnat överleva som högtid.