Stadens nyaste koloniträdgård

En del av kolonisterna ha redan tagit sina stugor i besittning

kolonin1

”Göteborgs nyaste koloni har börjat bli mer och mer bebyggd, allt eftersom sommaren framskridit. Det hamras och sågas och spikas därute så det hörs vida omkring, och den ena lilla stugan efter den andra växter upp ur jorden.

Kolonin påstås skola bli den vackraste hittills i Göteborg och spådomen har nog fog för sig. Den ligger mycket vackert och ganska avskilt vid en relativt ringa trafikerad stråkväg. För att komma dit tar man nya Delsjövägen förbi Stora Torp. Strax i närhten av Lilla Torp ligger kolonin. Skogen delar sig här och ger plats för en sänka, som verkar alldeles särskilt ägnad att strö ut en massa stugor i.

Det nya koloniområdet ser i viss mån ut som en stor 8, d.v.s. dne har en avsnörning på mitten, vars ena ända är placerad mot ett vägskäl. Utrymmet är bra tilltaget, och bortåt 150 stugor få plats därinne, trots att de få upptagna kvadratmeterna mark. Hela området kringgärdas med ståltrådsnät. Vi upptäckte tre ingångar, men fler kanske finnas.

Vid vårt besök därute sken solen varmt och höga dillkronor, gurkor och potatisplantor vajade i kapp med allehanda vilda och planterade blommor för en ljum sommarvind. På nästan alla de små täpporna har man nämligen redan i våras sått både nyttiga och prydnadsväxter, och man har nu sin glädje av resultatet. Skörden tycks ha blivit rätt så riklig.

På ungefär ett femtiotal av tomterna har man kommit så långt att de små stugorna fått både väggar och tak. De se mycket inbjudande ut och rummen tycks vara förhållandevis stora. Det lär till och med finnas stugor med rum på 3,25 ggr 3,20 meter.

Små redskapsbodar har man också ställt i ordning för att kunna förvara verktygen i. Några se ganska stabila ut, medan andra smäckts ihop med ganska lätt hand. Och ett par blivande husägare ha nöjt sig med en gammal billåda. Den såg ut att fylla sitt ändamål väl. Arbetet med kolonistugebyggandet är troligen ganska mödosamt och höga travar av brunaktiga buteljer, som glittrade i solskenet, vittnade om, att det även är ett torrt arbete under varma dagar. Men naturligtvis hade travarna samlats av hela kolonins bebyggare.

kolonin2

Några få kolonister ha redan flyttat in i sina stugor. Det skedde för ett par månader sedan, och de ha således fått vara med om den bästa delen av sommaren därute. En av de bebodda stugorna, som ligger i sluttningen nära vägen, tar sig riktigt ståtlig ut, hållen i mörk färg med vitmålade fönsterbågar. Den är också en av de största därute.

Av stugorna, vilka ritats av arkitekt Johan Jarlén, finns sex olika typer, av vilka större delen äro på två rum och kök. Dessutom kommer en byggnad för konditori, speceriaffär, mjölkbutik o.s.v. att uppföras av koloniträdgårdsföreningen.

Slutligen har man fått en vit anslagstavla, på vilken redan en del annonser och kungörelser hunnit samla sig. Ett litet buskage bakom den har blivit fridlyst för att man skall få ha ett stycke natur mitt inne i leksaksstaden. Det har också fått vara i fred  helt och hållet för alla människohänder. Och det vittnar ju gott om inbyggarnas aktsamhet om den nya kolonin.” (Ur: Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning den 6 september 1927)

2 kommentarer

  1. Det var intressant artikel du har. Har du kanske en liknande om Torpa koloni? Visserligen inte i precis Delsjöområdet men närapå och i Torpa har min mamma en stuga och mina svärföräldrar hade en.

    1. Det är möjligt att jag kan hitta något om Torpa kolonin, sätter upp det på min ”bevakningslista” inför nästa genomgång av äldre tidningar!

Kommentarer är stängda.