När polisen flyttade in på Lilla Torp

Polisen_LillaTorp
Statspolisens 11 man och fjorton hästar.

”Bättre än vi vågat drömma om, sa ridande polis om Lilla Torp”, så löd rubriken i Göteborgs-Posten fredagen den 21 april 1961.

”Detta var mer än vi hade vågat drömma om” Det var ridande polisens, både stadens avdelning och statspolisens, omdöme efter stora flyttdagen på torsdagen, då man med hästar, remtyg, sadlar och sablar och alla andra attiraljer tog de nya lokalerna på Lilla Torp i Besittning. Ljusa, rymliga kontors- och samlingslokaler, lunchrum, persedelskåp och putsrum för mannarna, tiptop inredda stallar för kusarna – alla trivdes från första stund i den nya miljön.

Ja, på Lilla Torp har vår ridande pois fått en verkligt förnämlig fast punkt i tillvaron, centralt, idylliskt, med skogen och alla dess ridvägar i Delsjöterrängen i bakgrunden och med en nyanlagd volt och ridbana i dalen nedanför.

– Vi är verkligen stadens myndigheter tacksamma för att de löste vårt problem på det här sättet, säger överkonstaplarna Allan Hildingh, göteborgspolisen, och Lennart Söderbrink, statspolisen. – Det är den bästa tänkbara förläggningen i staden.

Kommunen har satsat mycket på att göra Lilla Torp till ridande polisens högkvarter, men man har också fått ut värde för de omkring 200 000 kronor som det kostat att rusta upp de gamla ekonomibyggnaderna på herrgården. Stallarna med dess välbyggda spiltor, foderhäckar och automatiska vattenhoar accepterade hästarna med förtjusning omedelbart då de placerades i den nya miljön, och polismännen grinade glatt i vårsolen då de tog sina bekväma, välinredda utrymmen i besittning.”