Delsjöhus: Planen som aldrig blev verklighet

Längst ned i bilden skymtar TV-huset, på åsen ovanför reser sig den nya bebyggelsen.
Längst ned i bilden skymtar TV-huset, på åsen ovanför reser sig den nya bebyggelsen.

I Göteborgs-Posten kunde vi den 26 januari 1992 läsa om en omstridd idé som åter förts upp till diskussion, byggandet av flera hundra lägenheter nära TV-huset och Stora Torp. Det var det privata bolaget Delsjöns Servicebostäder AB som lanserade idén att bygga cirka 250 bostadsrätter på åsen ovanför TV-huset som det vid den tiden inte fanns några planer på att riva.

”I det förslag som lagts farm för stadsbyggnadskontoret finns fem stjärnhus i sex-sju våningar placerade på höjden intill radio-TV-huset med bilinfart vid kiosken strax intill För att komma upp på kullen behövs en serpentinslinga. I en tidigare version skissades bilinfart via Skårsgatan men så blir det inte. Marken är obebyggd och kommunägd sedan 1942. Bolaget vill komma över lämplig bit av en rätt stor stadsäga. Enligt en tät tidplan skulle bygglov behövas i september i år och hela projektet vara inflyttningsklart hösten 1994. Därmed skulle man kunna utnyttja dagens konkurrens mellan byggföretagen och nå en gynnsam kostnadsbild”.

Flygbild från 2008 över området. Den röda ringen markerar området där man föreslog uppförandet av "Delsjöhus".
Flygbild från 2008 över området. Den röda ringen markerar området där man föreslog uppförandet av ”Delsjöhus”.

Detta projekt upprörde många, inklusive undertecknad! Det var första gången jag agerade för att rädda en bit av Delsjöområdet. Vid detta tillfälle var motståndet framgångsrikt och vi har fortfarande kvar denna del av Delsjöområdet som ett värdefullt strövområde. Det gäller dock att ständigt vara vaksam mot de som ”bara vill ta en liten bit av ett stort område”. Delsjöområdet är värdefullt på grund av sin storlek och närhet till staden.

2 kommentarer

  1. Gjorde en liknande aktion när man var ungdom, dom ville förstöra våran brännbollsplan och bygga parkeringsplatser. Vi kämpade hårt och vi vann, planen blev kvar 🙂 sen vaktades den minutiöst av oss allihopa så inte grävskopan skulle komma fram.

    När man kommer dit i dagsläget efter fyrtio år finns där ingen härlig gräsplan utan stort dagis och parkeringsplatser 😦

Kommentarer är stängda.