Trollkarlen har gått ur tiden

117_1782
Bild från trollen vid milspåret 2003

I många år växte det fram en koloni troll utmed milspåret över Rörmossarna i Delsjöområdet. Vi var nog många som undrade över vem som låg bakom det växande antalet små troll. Då jag ofta går ut i området på morgonen hade jag en dag nöjet att träffa ”trollkarlen” Bertil Blomquist som varje dag gick från Johanneberg till Delsjöskogen för att se till sina troll. Efterhand växte kolonin och vidgades även till en mindre grupp troll utmed femkilometersspåret efter att besökare frågat om det inte gick att få troll lite närmare Skatås!

117_1740

Under den mörka årstiden kunde vi som besökare glädja oss åt troll med små lyktor och till jul brukade även tomteluvor synas på trollen! Det blev en verklig attraktion och sevärdhet i området.

För några år sedan orkade inte Bertil längre gå sträckan ut till trollen och förfallet inleddes. Trollen är byggda av tuvor som hämtats från de omgivande mossarna, sedan har enkla ögon och näsor placerats i tuvorna för att skapa ett trolllikt utseende. Det är nästan omöjligt att hålla trollen vid liv utan att någon pysslar om ”tuvorna”, gärna vattnar dessa och ersätter fallfärdiga troll med nya. Det är nästan ett under att det finns några troll kvar på platsen.

Trollen 2013
Trollen 2013

Vi får nog acceptera att trollen kommer att vara helt borta inom några år. Trollkarlen själv gick bort i adventstid 2013 och begravdes den 17 december.

En kommentar

  1. En hel sagovärld ,tänk att ha en hobby som kan glädja så många människor. Hoppas Bertil fixar troll och även änglar av molnen i himlen.
    Tack Bertil.
    Gudrun

Kommentarer är stängda.